A Patagonia klasszikus, tartós, főként szabadidő- és túraruhákat gyárt. Európában 11 országban, a tengerentúlon Japánban, Kanadában, Chilében és az USA-ban is jelen vannak. A tudatosság, náluk alapelv, és ezt a legújabb kezdeményezésük is jól mutatja.

"Ha nem tetszik, kiszakadt, vagy meguntad, küldd vissza, és visszaadjuk az árát vagy megjavítjuk neked." - áll a márka weboldalán. És ez a "fast fashion" korában olyan üzenet, amin fennakad az ember szeme.

A Patagonia-kultusz állítólag az első vásárláskor jelentkezik, és ennek az oka nem csak az, hogy igényes és tartós ruhákat csinálnak. A cég legalább ekkora jelentőséget tulajdonít a lehető legtudatosabb üzleti gyakorlatnak.

A legutóbb Black Friday alkalmával például 10 millió dollárt ajándékoztak egy környezetvédelmi csoportnak, de ennél most egy még nagyobb dobásra készülnek.

2017 áprilisától ugyanis a vásárlók bevihetik a használt Patagonia ruháikat a helyi üzletekbe és becserélhetik őket vadonatúj darabokra. A cég ezután megtisztítja, kijavítja és újra eladja kedvezményes áron a ruhákat. A Worn Wear névre keresztelt kezdeményezés így nem egy eseti reklámfogás, hanem egy tudatos, fenntartható formája lesz a ruhagyártásnak.

A kezdeményezés egyébként nem teljesen újkeletű, már 2013 óra, éves szinten kb. 45 ezer ruhát "gyógyítanak" meg a Patagoniánál. De a szolgáltatásra felhúzott webshop, az új termékbe történő beszámítás és a továbbértékesítés új ebben a folyamatban.

"Azt akarjuk, hogy a barátaink és ügyfeleink megtanulják, hogy az egyetlen és legjobb dolog, amit tehetünk a bolygónkért az az, hogy az hosszabb ideig használjuk a dolgainkat." - mondja Rose Marcario, a cég CEO-ja.

Egy kutatásban ráadásul azt is kimutatták, hogy ha minden ruhadarabot kilenc hónappal tovább használnánk, akkor vagy 20-30 százalékkal csökkenthető lenne a szén-dioxid kibocsátás, a víz-felhasználás és a hulladék.

Szuper kezdeményezés, ami nem csak a tudatosságra, de a divat helyett az univerzális, kortalan darabok viseletére is ösztönöz.

(via Patagonia)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon