John Woo nem csak rendezésben penge
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Supreme-nek kollaborációja jött ki John Woo kínai rendezővel, a fő inspiráció pedig a The Killer című film. A választás logikusnak tűnik, mivel a márka az évek során nem egyszer nyúlt vissza a mozihoz mint inspirációhoz.

A Supreme és az ő Hollywood adta inspirációi senkinek nem idegenek. Olyan emberek voltak már a márka célkeresztjében, mint Woody Allen és Charlie Chaplin, de nemcsak személyek (ahogy most sem), hanem Disney-mesék és filmek is elevenedtek meg már a ruhákon. Csak hogy párat említsünk: Óz, a nagy varázsló, Taxisofőr, E.T., A sebhelyesarcú, Nagymenők.

Ha azon filózunk, most miért pont John Woo, akkor A sebhelyesarcúra, és a Nagymenőkre érdemes gondolni. Mind a kettő gengszterműfaj, ami megvilágítja a bűnözők életét. A világok erkölcsileg csődbe mennek, gondoljunk csak Henryre, Tommyra és Jimmyre a Nagymenőkben, vagy akár Tonyra, Manolóra és Frankre A sebhelyesarcúban. A határok elmosódnak a jó és rossz között, nincsenek bűntől mentes hősök. A rosszfiúk már ezekben a filmekben is taroltak…

Miközben a La Cosa Nostra beágyazódott az amerikai kultúrába, lásd: Capone, Lansky és Siegel, addig John Woo finom gúnnyal nyúl a gengszterekhez, keverve az ázsiai kultúrát bemutató klisékkel. Woo filmjeiben ötvözi a banda kemény realizmusát a kungfu-mozi művészi mozdulataival.

Az együttműködésről pedig csak ennyit: „Van egy műalkotásunk (The Killer) – harmincéves lesz –, és még mindig olyan jó, mint valami, ami tegnap jött ki" – pont, mint a Supreme?

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.