Te sem akarsz többé kvarcórát hordani, ha ezzel tisztában vagy
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Évszázadok tapasztalatát, tudását sűríti magába egy-egy minőségi óra, és a tömegtermékek számára elérhetetlen értékeket.

Ha egyszer is felmerült benned a kérdés, hogy miért olyan drágák a luxus- és prémium órák, akkor figyelj jól. Abból indulsz ki, hogy egy teljesen egyszerű óra is megmutatja a pontos időt, ugyanakkor ez talán a legkevésbé lényeges. A drágább órák mögött rendkívül komoly munka, több száz éves tapasztalat, és egyedi történelem van, a prémium anyaghasználat csak a ráadás. Nem divatosak, inkább felette állnak a divatnak – ahogy hirdeti is magát több elit műhely –, mert hosszú évtizedekre készülnek. A fenti tényezők együtt olyan remekművekben öltenek testet, amelyek egyben ékszerek is, márpedig férfiékszer nincs túl sok.

Mi köze a svájci óráknak a valláshoz?

Bármilyen furcsa is, az, hogy manapság mindannyian Svájcra asszociálunk az órákról, még a 17. században dőlt el, amikor XIV. Lajos üldözni kezdte a protestánsokat, ezért 200 ezer hugenotta menekült el Franciaországból. Köztük számos kézműves, ékszerész, órásmester, akik néhány évtized alatt letették az „iparág” alapjait. Az óratörténelmet innentől kezdve Svájcban írták, többek között az első karórával (1812), illetve az első automata órával (1870).

Így működik a klasszikus mechanikus óra

A legendás pontosság

Svájc a kezdetektől fogva élen járt az innovációban, az ország adottságai pedig tökéletes környezetet nyújtottak a nyugodt, elmélyült, alapos munkához. Eleinte az órák használhatóságát szélesítették: a faliórából zsebóra, majd karóra lett, a szerkezetet tehát egyre kicsinyítették, miközben semmit nem engedtek a pontossággal és tartóssággal szemben támasztott szigorú követelményekből, mi több, fejlődtek ezen a téren is.

Bőven volt hát tere az innovációnak a XIX. és a XX. században, elvégre a karórák nem csak kisebbek az elődeiknél, de ellenállóbbnak is kell lenniük, sőt a svájci tradíció szerint egy minőségi óra javítható, éppen azért, mert egy életre készítik, nem pedig eldobható kacatnak. Javítás alatt pedig nem egy mezei alkatrészcserét értenek: csupán tisztítást, olajozást és finomhangolást.

Az óraművesség Szentföldje

Bár a svájci óra ma már nem csak mechanikus lehet, ettől még jottányit sem engedtek a készítés számtalan nagyon szigorú alapelvéből: nem készülhet sorozatgyártással, nem fordulhatnak elő benne leszakadó csavarfejek, vagy préselt műanyag alkatrészek.

A svájci órák gránitba vésett hagyományokat őriznek, ezt könnyű szerrel illusztrálhatjuk: a Rolex, a Heuer és az Omega márkákat a világon mindenütt ismerik. Mindhárom cég egy 39 ezres kisvárosból, La Chaux de Fondsból indult, ahogy még számtalan, a világelithez tartozó műhely is, és nem mellesleg az építész Le Corbusier és az autómágnás Louis Chevrolet is.

Ami elérhető, és ami nem

Talán már nem is kérdezed, mitől olyan drága egy minőségi óra. Nem csak az eszmei értéket, a műszaki minőséget, a kiváló alapanyagokat fizeted meg, de az évszázadok során felhalmozott hatalmas tudást is, no meg a konok ragaszkodást a csúcsminőséghez, amely a fogyasztás mámorában dagonyázó nagyvilág számára elérhetetlen.

Pontosabban a legtöbbünk számára elérhetőek a minőségi órák is, akár már néhány tízezer forintért, de az árnál lényegesebb ismerni, és a magunkénak vallani az értékeit. Persze, vannak dollárban százezreket érő példányok, ahogy egyedi darabok is, amelyek a történelem részévé váltak – mint mondjuk Paul Newman egykori Rolex Daytonája, amely nemrég 17,8 millió dollárért cserélt gazdát –, és pénzben szinte kifejezhetetlen értékkel bírnak.

Kitűnő ár/érték arány

A tisztes órásműhelyek mélyéről kikerülő, szintén kiváló példányok, mint a Junkers, a Zeppelin órái már magukon hordozzák a múlt patináját. A Junkers az egyik legjobb repülőgép- és repülőgépmotor gyártó cég volt a múlt század első felében, amikor elkezdett a pilóták számára órákat készíteni. Egy mai Junkers pilótaóra jóval több egy ügyes dizájnnál: autentikus, mert a múltban magasra tett lécet most sem verheti le, a kiváló ár/érték arányra pedig kifejezetten büszkék a cégnél.

Szintén a repüléshez kötődik a Zeppelin, amelynek amint kézbe veszed az óráit, feltűnik a letisztult formavilág, a karakteres megjelenés, és az anyagok pazar minősége. Az LZ126 például a világ első, nagy távolságra utasokat szállító léghajójának állít emléket, amely ugyanezen a néven 81 óra alatt jutott el Friedrichshafenből New Yorkba, még 1924-ben. Vagy utánanézhetsz a legendás 1931-es északi-sarki utazást ünneplő NordSternnek, amelynek hófehér számlapja, éjkék számai hűvös eleganciát sugároznak.

Minőségi órába invesztálni tehát összehasonlíthatatlanul több, mint tudni a pontos időt. Ha már te is látod ezt, nincs más dolgod, csak elmerülni a gazdag kínálatban, szemezgetni, mérlegelni, és dönteni.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.