Nem is olyan lehetetlen küldetés felvenni a harcot a mínuszokkal, ha tudod, mit csinálsz.

Amíg csak a Facebookról értesülsz arról, hogy esett a hó, nincs gond. Amint viszont ki kell lépni a lakás kellemes melegéből, jön a vacogás és káromkodás. Meghallod a “réteges öltözködés” kifejezést, és fejvesztve menekülnél. Beugrik az összes gyerekkori trauma, amikor a mindentudó óvónéni vagy a folyton aggódó nagyi rád erőltette mind a hat pulóvert, amitől úgy érezted magad, mint a Habcsókember a Szellemirtók-ban. Pedig a réteges öltözködés nem hülyeség – ha okosan csinálod.

Itt az ideje, hogy mesteri szinten űzd a réteges öltözködés műfaját úgy, hogy a választott ruhadarabok megóvjanak a hidegtől, kényelmesen érezd magad, sőt, még menőbben nézz ki, mint valaha.

Bónusz, hogy nem kell rögtön bevetni a bankkártyádat, ugyanis ezekkel a trükkökkel a meglévő ruhatárad kihasználtságát is növelheted!

Tisztázzuk a fogalmakat!

A réteges öltözködés az a technika, amivel úgy válogatjuk össze az egymás fölé kerülő ruhadarabokat, hogy az eredmény nem hasonlít sem a Habcsókbabára, sem a Michelin reklámfigurájára. A legvékonyabb, légáteresztő darabok legyenek közel a testedhez, a vastag, pufi anyagok pedig kerüljenek kívülre, hogy megvédjenek az elemektől. A varázslat visszafelé is működik: ahogy a külső, vastagabb rétegektől megszabadulsz, gond nélkül alkalmazkodhatsz az iroda vagy egy bevásárlóközpont melegebb hőmérsékletéhez.

Hogyan rétegezz?

Ha jól hangzik a fenti elmélet, nincs más dolgod, mint a gyakorlatban is megvalósítani. A legfontosabb, hogy nem kell azonnal új cuccok vásárlásába invesztálnod, hiszen a meglévő basic ruhatárad tökéletesen alkalmas arra, hogy friss, új outfiteket matekozz össze.

Kapd elő a szekrény mélyén lapuló ezeréves flanelinget, rendszeresítsd a farmerdzsekidet a téli ruhatárba is, és a vékony, nyári pólót használd legalsó rétegnek!

Ezek az anyagok lesznek a szövetségeseid

Mielőtt csukott szemmel mindent magadra dobálnál, gondold át okosan a tervet! Nem véletlen, hogy a vékony anyagtól indulunk és a legvastagabbal zárjuk a történetet – de nem feledkezhetünk meg a látványról sem.

A szekrényedben lévő ruhák 99%-a pamut, gyapjú, vagy a kettő keveréke. Figyeld meg az anyagot: ügyelj a vastagságára és a súlyára!

Barátkozz össze a technikai anyagokkal is: most kell elővenni a jól szellőző, gyorsan száradó inget és a vízálló kabátot is. Ezek valószínűleg egy fokkal sportosabb stílusúak, mint a legtöbb holmid, de éppen ezért fogják érdekessé tenni az amúgy unalmas szetteket.

Figyelj a textúrára!

Bár ez a felszólítás elsőre homályos lehet, de no para: csak arról van szó, hogy a különböző kinézetű anyagok jobban mutatnak egymás mellett, mint az egyformák. Ez pláne akkor fontos, ha egyébként egyszínű cuccokat rétegzel egymásra.

A legjobb színek

Ha szívesen viselsz színeket, imádni fogod a réteges összeállításokat. Ha viszont eddig nem szívesen barátkoztál mással a szürkén és feketén kívül, itt a remek alkalom, hogy egy-két visszafogott színt is beemelj a rétegek közé!

A semleges árnyalatok lesznek a legjobb barátaid, hiszen ezeknek kifejezetten jól áll egy élénk színpár, mégsem kell attól tartanod, hogy összetévesztenek egy cirkuszi bohóccal.

Új barátaid: a kiegészítők

Sál, sapka, kesztyű – visszhangzik a nagyi figyelmeztetése, de mielőtt végleg behisztiznél, gondolkozz praktikusan! Ezek a kiegészítők óriási szerepet játszanak abban, hogy a mínuszokban is jól érezd magad, és ha okosan választasz, a stílusfaktornak is kifejezetten jót tesznek.

Vállald be az óriási kötött sálat, menő bőrkesztyűt és a stílusodhoz passzoló fejfedőt, hiszen ezekkel még a legbasicebb szett is menő lesz. Kicsi az esély arra, hogy túlzásba esnél, de ha indulás előtt mégis úgy nézel ki, mint Steven Tyler a fénykorában, akkor inkább vegyél le egy-két apróságot!

Nézzük az egészet a gyakorlatban!

Az elméleti megfejtés után lássuk, hogy néznek ki a mesterien rétegzett outfitek!

Ing-kardigán-kabát kombó

A vastag kötött kardigán és print póló kezdőknek is egyszerű feladat. Adj hozzá egy masszív kabátot, téli szövetnadrágot, vastag zoknit és bakancsot – az eredmény kissé rusztikus, de még éppen tökéletes street style.

Ha technikai anyagot is vinnél a mixbe, akkor a bakancs helyett jobban fog mutatni a sportcipő, és a chino helyett egy vastag pamut nadrág.

Ing-öltöny-kabát kombó

Egy dolgos irodai napon az öltöny lesz a legjobb barátod. Szóba jöhet tiszta gyapjú vagy flanel, lehetőleg egy alig látható mintával. Ha fázós vagy, az ing és a zakó közé jöhet egy mellény is – akár az öltöny színével megegyező, akár kontrasztos verzióban. Az egészet koronázd meg egy egyszerűen szabott szövetkabáttal vagy vízálló ballonnal!

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon