A kortalan outfit – avagy hogyan élte túl Torrente uniformisa a 21. századi divattrendeket
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

José Luis Torrente bő húsz éve köszöntött be az életünkbe. A tökéletes antihőstől bár főként morálisan erősen megkérdőjelezhető húzásokat láthattunk, azért tanulhattunk tőle hasznos dolgokat is: például azt, hogy elvek nélkül mit sem ér az ember, hugyintás előtt ildomos kezet mosni, és az unalmas perceket érdemes elütni valahogy.

A cselesen keresztbe simított haj, a folytonos ceruzabajusz, a mellkasig kigombolt ing velejárója a Torrente-jelenségnek, de még inkább az az outfit, amellyel 1999-ben megismerhettük a szénszálkás rendőrt:

Szürke zakó, sárga mintás ing, Atlético-kitűző

Akár Torrente-féle szentháromságnak is felfoghatnánk, hiszen hősünk közel húsz évet lenyomott ebben a szerkóban. Ez annyira hosszú idő, hogy ezalatt még talán Bartos Cs. István is átöltözött néhányszor, ahhoz meg kétség sem fér, hogy a divattrendek jöttek-mentek, de Torrente szerkója mindet túlélte – lesöpörte őket magáról, mint esős bádogtető a galambszart, majd egyszerűen továbblépett.

A sármos rendőr, aki szolgálatban sosem iszik

Bomberdzseki

A legelső bomberdzseki, az MA1 egy katonai ruhadarab volt, amelyet az amerikaiak fejlesztettek a pilótáknak. Sugárhajtású tempónál ezekre a dzsekikre nem fagyott rá a levegőből, esőből vagy a kilélegzett levegőből származó pára, továbbá áramvonalasabb, keskenyebb kialakításúak is voltak, így könnyebben lehetett bejutni a pilótafülkébe, egyszerűbb volt bennük mozogni.

Sugárhajtású tempónál nem rossz, rendőri bevetésen annál inkább

A külső rétege nejlonból készült, és főként zöldes terepszínben gyártották a jó álcázhatóság miatt. Aztán a nagy gyártók felismerték a benne rejlő lehetőségeket, a jó szél- és esőálló dzsekikkel egész Amerikát elárasztották a kilencvenes években, és még ma is találni belőle szinte minden márkaboltban. És bár a bomberdzsekinek vitathatatlanul vannak előnyei, azt gyorsan szögezzük le, hogy

Egy ilyenben azonnal kiszimatolják, hogy zsaru vagy, a fénylő anyag miatt az éjszakai menekülés és rejtőzködés is sokkal neccesebb. És végül: ki folyamodhatna extra borravalóhoz, ha ilyen slamposan toppan be munka előtt néhány kisasszonyhoz?

2001: Torrente 2

Bocsánat, vannak magánál kisasszonyok?

Hősünk mindenét elveszítette szerencsejátékon, majd viszonzatlan szerelembe is esett. És hogy igazán fájjon a feje, megismerhette igazi apját, majd megtudta, hogy nemcsak kedvenc vendéglátó egységeinek tisztes alkalmazottai, hanem az anyja is egy nagy kurva volt. Ebben az időszakban történt, hogy a kamionossapkák betörtek az életünkbe, és még a nőknek is kijutott belőlük jócskán.

Mert bár amikor a szív és az elme egyszerre szenved, az ember könnyen összezavarodik, ennek ellenére a jó öreg José Luis köszönte szépen, de nem kért a trendből. Pedig egy kamionossapkával – már csak a szóvicc kedvéért is – igazán tiszteleghetett volna szeretett anyja előtt. De ő továbbra sem fedte el cselesen keresztbe simított hajkoronáját, hiszen így azonnal odalett volna egyik fő szexepilje.

Celebek, akik behódoltak a kamionsapkás őrületnek

Főleg, ha már bevált néhányszor. Amúgy a bomberdzsekikkel ellentétben a Von Dutch erős hullámvölgybe került az évtized végére, bár az utóbbi években voltak arra is törekvések, hogy visszahozzák a tetszhalál állapotából a kaliforniai brandet, amely többek között cipőket, pólókat és kiegészítőket is gyárt.

Ha így nézel ki, nem vesznek komolyan

Persze, a Von Dutch-cuccok valahol menőnek tekinthetők, de őszintén, egy befolyásos ember, aki kinőtte a tinédzserkort, és akinek van respektje, az nem jár ilyen göncökben. Főleg, ha a marbellai küldetés a tét. Az öltöny ugyanis a férfidivat non plus ultrája – előkelő, stílusos és kortalan, akinek megfelelő az önértékelése, ennél nem adja lejjebb.

2005: Torrente 3

A harmadik részben történt valami: hősünk inget cserélt. Talán az, hogy az előző részben elveszítette az apját, gajra verte a lelkét, de talán csak ennyi idő alatt simán elkopott. Noha az is köztudott, hogy amikor gödörbe kerülünk, egy új frizura, egy új ruhadarab vagy az életmódváltás is segíthet. Torrente is hasonlóan tett: formába hozta magát, rendesen leszálkásított, klasszikus ingét pedig egy minimalistább darabra cserélte. Nem csoda, hogy a testület ismét bízni kezdett benne. Bár azért olyan nagy váltás nem történt:

Alapszabály: sose nyúlj Torrente hamutartójához, és ne mosd el a nagyika tejforralóját

Vitathatatlanul elegáns húzás egy olyan korban, amikor az ízléstelen Ugg csizmák kiszabadultak az óceániai palackból, és leigázták a világot. Az ausztrál tengerparton a szörfösök még kiaknázhatták a benne rejlő lehetőségeket, hiszen nem ázott be, kényelmes volt, és melegen tartotta a lábukat. A kétezres évekre azonban az emberek az utcán is hordani kezdték, hétköznapi ruhákkal kombinálták, és a lazaság trehányság egyik fokmérője lett.

Az Ugg sajnos még nem akar kipusztulni

És mi az, amit egy bűnüldöző szerv nem engedhet meg magának: hogy trehánynak tűnjön, és töketlennek.

Utóbbi pedig nem árt, főleg, ha egy egész seregnyi embert koordinálsz, akik előtt jól kiérdemelt presztízsed van. Továbbá egy ilyen csizma alkalmatlan az extrém helyzetekre: mászás, ugrás esetében könnyen beakad, vagy kibicsaklik benne a lábad. Avagy másképpen fogalmazva: még arra sem jó, hogy rendesen megbaszódj benne.

Ilyen cipőben már meg lehet rendesen baszódni

Az Ugg egy kiköpött Frankenstein szörnye: na nemcsak azért, mert gányronda, hanem mert él és élni akar. Ugyanis az UGG kiállta a trendek hőbörgő viharjait, még ma is közkedvelt darabnak számít, pedig ezeknek a nevében is benne van az, hogy csúnya – ugly -> ugg –, ez olyan, mintha a szar nemcsak büdös lenne, de olyan névvel is illetnék, amely már a verbális képzettársítás előtt is arra utalt volna, hogy irtó büdös.

2011: Torrente 4

Spanyolországban nem szeretik a jó rendőröket, így José Luist sittre vágják. Így elbánni egy köztiszteletben álló emberrel nagyon aljas dolog, az okozott szégyen és erkölcsi kár ugyanakkor nyomába sem ér annak, mint amikor megtudod, hogy a nemrég megismert fiad Real Madrid-szurkoló. A börtön amúgy kemény világ, amely még a legszilárdabb jellemeket is megtöri.

Szerencsére Torrente a régi iskola neveltje, akinek etikai elvei nagyon szigorúak, olyan alapelvek, amelyek az életét irányítják – így ő ekkor is hű maradt értékrendjéhez és autentikus megjelenéséhez. Torrente megszervezi minden idők egyik legkomolyabb futballmeccsét, amelyen a pályára viszi kedvenc taktikai felállását – 4–4–5 két becsali oldalvéddel és csatárral –, de közben mi történik a divatvilágban?

Sőt, 2011 nyarán a kilencvenes évek brit stílusszettjei is visszaköszönnek: fényes rövidnadrágok, maja- és aztékmintás ingek, és mindenféle gagyi cucc, amit csak el tudsz képzelni. A skinny farmer egyébként is a világ egyik legidiótább találmánya. Egyrészt otromba, másrészt fölöslegesen zsibbasztja a csomagot.

Egy ilyen helyzetben a skinny jeans halmozottan hátrány

Szerencsére a skinny jeans divatszinten elpatkolt a világból, azonban senki sem fogja gyászolni őt. Még néhány év, és remélhetőleg a golyószorító nadrágok az áruházakból is kikopnak majd.

2014: Torrente 5

Torrente világéletében a jogot és a törvényt szolgálta. Az igazságért küzdött egyenes derékkal és örökké becsülettel, miközben végig nemzete boldogulását tartotta maga előtt, ám ugye ennek ellenére aljasul bebörtönözték. Amikor pedig kiszabadul, mit lát?

Amikor szembesülsz a nemzetedet sújtó erkölcsi fertővel

Apokaliptikus hangulat dúl a levegőben, a dekadencia és az értékválság mindent beborít. Borzalmas dolog lehet látni ezt a rothadást, ezt a morális ínséget, azt, hogy a nemzeted erkölcsi fertőbe süllyed. Szinte biztosak vagyunk benne, hogy ez a szubkultúra termelte ki magából az amúgy gyanúsan spanyolos hangzású Scumbrót, azt az alakot, aki hord mindent mindenneltesz a ruhák méretére, na meg a darabok, színek és textúrák közötti egyensúlyra, harmóniára.

Nézz ki flepnisnek, de legalább egy vagyonért

Persze ezeket a göncöket egy vagyonért szerzi be, így adhatja át magát a Scumbro-életérzésnek. Ő a divat Bartosa, csak túlgazdagodott, vadkapitalista, hamis kiadásban, amikor a templomfal- és biciklievésre már százezreket költ az ember a város legelőkelőbb helyén, csak úgy, mert megteheti.

Egyébként is, egy ilyen göncben nem lehet kirámolni egy kaszinót, hiszen feltűnőbb jelenség leszel, mint egy leérettségizett valóvilág-hős. Továbbá van az egésznek némi filozófiai vonulata is: az az ember, aki nem törekszik a megjelenésében is a harmóniára és az egyensúlyra, az belül sincs összhangban önmagával. Márpedig Torrente maga a megtestesült összhang, az hét szentség.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.