Egy brit kutatócsoportnak laboratóriumi körülmények között sikerült növekedésre késztetnie páciensektől vett hajtüszőket egy olyan gyógyszerrel, amelyet eredetileg a csontritkulás kezelésére fejlesztettek ki. Jó esély van rá, hogy végre egy olyan mellékhatásmentes szer is elérhető lesz a közeljövőben, amellyel a kopaszság ellen lehet majd küzdeni.

A PLOS Biology című szakfolyóiratban publikált tanulmány készítői több mint negyven olyan férfi pácienstől származó hajtüszőmintákon végeztek teszteket, akik hajbeültetésen estek át. A projektet vezető Nathan Hawkshaw szerint klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak megállapításához, hogy a kezelés hatékonyan és biztonságosan alkalmazható-e embereknél.

„A hajhullással küzdő emberek számára egy-egy kezelés teljes siker, de akár teljes kudarc is lehet. Nincs olyan módszer, amely mindenkinél egyformán hatékony” – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy éppen ezért minden egyes új lehetséges gyógymód esélyt ad az embereknek arra, hogy megtalálják a számukra leghatékonyabb kezelést.

A Manchesteri Egyetem szakemberei szerint a szer egyik összetevője arra a fehérjére hat, amely megfékezi a hajnövekedést, és ezáltal szerepet játszik a kopaszodásban. Hawkshaw szerint a módszer igazi megoldást jelenthet a hajhullással küzdő emberek számára.

A kopaszodás kezelésére jelenleg két gyógyszer áll rendelkezésre:

  • a minoxidil (férfiak és nők számára egyaránt),
  • valamint a finaszterid (kizárólag férfiak számára).

Mindkét szer mellékhatásokkal jár, és nem is mindig elég hatékony, ezért a páciensek gyakran inkább a hajbeültetés mellett döntenek. Ezért is lehet igazi örömhír az, hogyha beválik ez az új terápia. De azért várjuk ki a végét.

Egyébként meg:

(Forrás: BBC, Phys.org, MTI)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon