Lehet, hogy előbb-utóbb a Szigeten is találkozunk a jövő vizeldéjével

Környezetkímélő. Újrahasznosítható. Gendersemleges. Megszületett korunk 2.0-s vizeldéje.

Gina Périer és Alexander Egebjerg egy olyan sorozatgyártásra is alkalmas alternatív nyilvános illemhellyel rukkoltak elő, amelyek alkalmasak fesztiválokon és szabadtéri eseményeken, amelyekben a felhasználó képes leülni.

Azaz ez egy alternatív vécé nőknek.

A Lapee névre keresztelt fejlesztés három vécéből áll, amelyek spirális alakban helyezkednek el. Használat közben az illető hölgy (vagy személy) neki tud támaszkodni a hátfalnak, úgy, hogy közben szemmel tudja tartani a környezetét.

A Lapee-t azért alkották meg a tervezők, hogy – idézzük – egy olyan gendersemleges vécét alkossanak, ami más, mint a zárható ajtóval felszerelt vécék, amik előtt a nőknek sokszor sorba kell állniuk, míg a férfiak vizeldéket használhatnak.

– Tudjuk, hogy voltak már más altertanív megoldások is nőknek, de ezek mindig csak prototípusok voltak, installációk, és nem voltak alkalmasak sorozatgyártásra – mondta Périer, egy Koppenhágában élő francia dizájner.

A tervezők a férfi vizeldéket tanulmányozták, hogy előálljanak egy olyan megoldással „olyan embereknek, akiknek ülve kell vizelniük.” Ez pedig egy olyan pozíció, amiben sebezhetőbb az ember.

– Férfiaknak csak szemből kell takarás, nőknek szemből és hátulról is – mondta el Périer a Dezeen magazinnak. – Ez egy olyan vizelde, ami elég intim ahhoz, hogy használják, de mégsem túlságosan intim.
Périerék úgy csinálták meg a Lapee-t, hogy magasan helyezkedjenek el az ülések, magasak legyenek a falai, így a kuncsaft kilát, de lentről senki sem lát be.

– Sokkal nagyobb biztonságban érzi magát az ember, ha van egy ajtó, amit magára zárhat – magyarázta Périer. – Az ülőkék 60 centi magasan vannak, így ha le is ül az ember, szemmagasságban marad a többiekkel.

A Lapee-t csatlakoztatni lehet a helyszínen lévő csatornarendszerhez, de van egy saját, 1100 literes tartálya is, így egymagában is képes tárolni a tárolnivalót, pont, mint egy klasszikus ToiToi.

– Most partnereket keresünk, hogy a vizelet kérdését megoldjuk. A cél az, hogy újrahasznosítsuk és műtrágya legyen belőle.

Ha a tartályokat eltávolítják a szerkezetről, akkor egymásba lehet tenni őket, ami segít a tárolásban. Üresen 200 kilót nyomnak, újrahasznosítható polietilénből készültek, amit nagnyomású vízzel is lehet tisztítani, és jól bírják a fesztiválok jelentette terhelést.

– Környezetvédelmi szempontból fontos volt, hogy egy strapabíró terméket készítsünk, olyat, ami nem megy tönkre egy fesztiválszezon alatt, hanem akár évtizedeket is kibír – mondta el Périer.

A Lapee-t az idei Roskilde fesztiválon tesztelték először, ahol 130 ezer fesztiválozó pörgött nyolc napon át.

Périer és Egebjerg reméli, hogy nem csak fesztiválokon, hanem akár válságövezetekben, menekülttáborokban is bevethetik majd a 2.0-s vizeldéjüket.

A női vizeldék hiánya már másnak is szemet szúrt. Elisa Otañez például egy sárga mobilvécét csinált idén, amivel arra akarta felhívnia figyelmet, hogy utcai (férfi) vizeldékből Amszterdamban tízszer annyi van, mint olyan nyilvános vécékből, amit nők is használhatnak.

A magunk részéről annyit jegyeznénk meg, hogy fesztiválokon a férfiak is ugyanúgy sorban állnak a kék tojtojok előtt, mint a nők. Mindenesetre alig várjuk, hogy ezek a nagy rózsaszín izék megjelenjenek a Volton, az Efotton, a Szigeten és hasonló rendezvényeken.

(Fotó: Olivia Rohde.)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon