Ha az ember szereti ezt a munkát és komolyan veszi a pálinkakészítést, a piac úgyis megtalálja, mondja Anna, a President pálinkaszalon vezetője.

Vértessomló egy kis majdnem-zsákfalu, Komárom-Esztergom megyében, a Vértes lábánál, erdős környezetben. A helybéliek főként a mezőgazdaságban, a környékbeli turisztikai vállalkozásokban dolgoznak vagy a közeli megyeszékhely, Tatabánya vállalataihoz járnak ki munkába. Kedves, álmos, nyugis vidék ez, de néha sofőrös limuzinok, olykor látványos kíséret nélküli, de jókora fekete autókból álló kisebb konvojok döcögnek be a faluba és megállnak a zúzottköves parkolóban egy új, de egyszerű ház gondozott kis parkja előtt.

Ez a ház a President Pálinka Szalon. A név elsőre kissé hivalkodóan hangzik, de ha belépünk az épületbe, rögtön kiderül, hogy nem csak jogos, szükséges is szalonnak nevezni ezt a kisüzemet a megszokott "főzde" helyett.

Egy pálinkafőzde szó hallatán ugyanis a magyar rögvalóságban cseperedett képzeletben talán még ma is egy műanyaghordókkal telehordott, hullámpalatetős fészer jelenik meg, ahol gumicsizmában lögybölgetnek gyanús dolgokat, és persze az egészet belengi a szerves bomlás átható szaga.

A President viszont egy nagy gondossággal berendezett, művészi igényességű manufakturális termelésre berendezkedett látványműhely, ahol gyönyörűen megvilágított, szépen kimunkált, de a legmodernebb számítógépes vezérléssel felszerelt technológiai sor mellett, súlyos asztaloknál, puha bőrfotelekbe süppedve, az itt készült italokat kóstolgatva lehet részese a közönség a tiszta, nemes, professzionális pálinkakészítésnek. Ezért az élményért járnak ide a nagy, fekete autók. Hazai nagyvállalatok topmenedzserei, állami vezetők szokták meghívni Vértessomlóra külföldi vendégeiket, hogy megmutassák nekik: így készül az a magyar pálinka, amire igazán büszkék lehetünk.

Százezres nagyságrendű ajándéktárgy a kristálypalackba zárt szőlőpálinka

Ez a cikk itt a Playeren egy új sorozat indító darabja. Pálinkatérkép munkanevű rovatunkban a hipermarketek polcairól és a gasztrohálózatok, nagy éttermek itallapjairól kevéssé vagy talán egyáltalán nem ismert, ennek ellenére (vagy talán éppen emiatt) átlag feletti színvonalú, kiváló minőségű, izgalmas italokat előállító  hazai pálinkafőzdék, -műhelyek, -manufaktúrák történetét, munkáját mutatjuk be.

Nem mehetünk el azért szó nélkül a zavarba ejtően eklektikus stílus mellett, már ami az épület kialakítását, berendezését illeti. A nagy, fehér műanyag bejárati ajtó bizonyára remekül zár és biztonságos is, de agyonvágja a vértesi tájban  idegenül ható, tarka, bár arányaiban a szemnek kellemes épület esztétikáját. Bent a szalonban a Chesterfield-kanapék a reneszánsz freskókkal és agancsdekorációkkal képeznek meghökkentő kontrasztot, a szürreális érzést pedig kiteljesíti az abszolút XXI. századi, számítógép-vezérelt főzőberendezés a maga archaizáló rézalkatrészeivel és kerek kémlelőablakaival.

Mintha valami steampunk Nautilus parkolt volna le egy frissen renovált kastélyszálló halljában. Hát hogy lehet ezt a vizuális tébolyt mégis barátságos, meghitt és otthonos hangulatú vendéglátássá változtatni?

A berendezés, a dekoráció harmóniája sajátságos, de a tulajdonosok olyan lelkesen mesélnek minden részletről, minden ötletükről, hogy egy idő után értelmet nyer az összes részlet
Jó pálinkának nem kell cégér: a pici cégtábla nem árul el semmit arról, mi is van ebben a vértessomlói házban

A megfelelő emberekkel. Anna és János, a cégvezető és a főzőmester, ez a fiatal testvérpár, a szalon tulajdonosai hihetetlen természetességgel, kedéllyel és személyességgel tudják megtölteni a helyet. Csak pár perc beszélgetés velük és minden értelmet kap (még az agancs is, hiszen Anna hivatásos vadászként is dolgozott), a zsúfolt, fülledt terem pedig átalakul egy hivatása iránt elhivatott család otthonának részévé. Sőt: az ajtó is azért olyan, amilyen, mert az élelmiszerüzemre vonatkozó előírásoknak megfelelően záródó korszerű ajtóból ebben a méretben csak ilyet sikerült kapni.

Már nem ügyfelek, vásárlók, de még csak nem is a szó vendéglátóipari értelmében vett vendégek vagyunk, hanem a barátainkat hallgatjuk, ahogy nagyon érdekes életükről mesélnek, ami mintegy mellékesen a vállalkozásuk is. Ritka jelenség itthon az ilyen erős személyes kötődés egy cég tulajdonosai és a vállalkozás tényleges tevékenysége között a gasztro-szektorban, ez az erős személyes jelenlét és elkötelezettség minden bizonnyal az elsődleges titka a President pálinkák üzleti sikerének. A másik pedig, természetesen, a minőség.

A technológiát a miskolci Hagyó élelmiszeripari gépgyártó szállította
Anna, tulajdonos, ügyvezető és főzőmester munkája, szenvedélye és élete is ez a vállalkozás. A palackozás, címkézés fázisáig ott van saját keze munkája is a President pálinkákban

A vértessomlói kisüzem nem csak látványorientált vendéglátóhely, a gyönyörű, magyar gyártású lepárlóberendezés nem csak dísz: a President egy egész évben üzemelő, valódi pálinkafőzde. Nem csak saját palackozásra gyártanak, bérfőzést is vállalnak és természetesen az összes hatályos előírásnak, szabálynak meg kell felelniük, amit lelkesen és gyakran ellenőriznek is a NAV munkatársai.

Ahogy a hétköznapokról kérdezgetem a cégvezetőt, jönnek is elő egy másik, a minőségi, igényes, drága italok készítésének és fogyasztásának világától igen távol álló, egyszerre viccesebb és szomorúbb magyar valóság kis történetei. A borzasztó minőségű cefrékkel érkező lelkes amatőr pálinkakészítőkről. Amatőr, otthon kisüstön főzőkről, akiknek itt, a szalonban gyakran ingyen vizsgálják be tiszta emberbarátságtól vezérelve az alkotását, hogy aztán megpróbálják lebeszélni a gazdát cianidos, metiles vagy akroleines, akár többféle módon is mérgező büszkesége elfogyasztásáról.

Vagy a tiszta, kellemes környezetet kedvelő fináncokról, akik inkább jönnek sokadjára is ide újra és újra "ellenőrizni" az agyonplombált, a teljes gyártási folyamatot megsérthetetlenül dokumentáló rendszerben termelő technológiát, minthogy a nyár végétől egész télen át vidáman füstölgő tetejű környékbeli falvak kerti budijainak tulajdonosait kérdezgetnék arról, mi fő a fazekukban. (Persze van erre hivatalos magyarázat is: a házi főzéssel kapcsolatos ügyek törvény  szerint a jegyzők hatáskörébe tartoznak, nekik kellene intézkedést kérniük, ha aggályos dolgokat tapasztalnak.)

A szalon "hátsó szobája", a palackozó is makulátlanul tiszta
Ebben a dobozban nem cián van, épp ellenkezőleg: ciántartalmat lehet vele mérni bérfőzetés vagy akár saját főzés után, hogy annak se legyen baja, aki a saját, nem feltétlenül profin előkészített cefréjét hozz Vértessomlóra kifőzetni

A President pálinkái zárt, mindig stabil minőséget garantáló egylépcsős főzéssel készülnek. A szalonban álló technológiai sorra szivattyú juttatja be a cefrét, a számítógépes vezérlésű főzési folyamatba belenyúlni, bármit betenni vagy kivenni nem lehet. A gépsor a saját beépített mosórendszerével minden főzés után átöblíti magát. Az úgynevezett "cefremoslék" zárt tárolóba kerül, innen pedig kikerülve pedig szervestrágyaként hasznosul a mezőgazdaságban.

A lefőtt párlatot nem légmentesen záró tartályokban legalább fél évig pihentetik, időnként átkeverve. A pálinkát végül a főzőmester palackozás előtt hígítja ki megfelelő minőségű, szűrt vízzel, innen kerül - továbbra is kézi munkával, még a precíziós töltőt is kézzel kezelve - palackozásra, a palackok pedig címkézésre.

A hordóban érlelt furmintpálinkából komoly mennyiséget vitt el egy francia vevő, márpedig ha a konyak hazájába Magyarországról szállítanak ilyet, ott valamit nagyon tudni kell a gyártónak
Saját találmány a gumipántos címkéző: így lehet kézzel is egyenesen, mindig ugyanoda felragasztani a címkét

A President flotta vezérhajója a Johanna Furmint pálinka, mely a család tokaji szőlőjében termett, részben már aszúsan szedett szőlőszemekből készül. Amikor pedig ezt a 40 százalékosnál is magasabb aszútartalommal készült pálinkát a sorszámozott, Parádsasváron csiszolt "részeg palackokba" töltik és az új gazdája nevére kiállított kísérőirattal adják át. Így valami olyan dolog készül el, ami már nem is a gasztronómia tárgykörébe tartozik, hanem az igazán exkluzív, egyedi ajándéktárgyak piacának szereplője.

A szőlőpálinka azt is jól viseli, ha savanykásabb, erőteljesebb aromákkal házasítják. Így készül például a száz százalékos málnapálinkánál kevésbé intenzív, sokak számára kellemesebb kompozíció. Bár van, aki a tömény málnaízt kedveli, mint az a meg nem nevezett vevő, aki időnként, kelet-európai üzleti körútjairól néha akár sok száz kilométert is letérve csak azért ugrik be a mi országunkba, hogy elvigye újabb palackját Vértessomlóról a szezontól, gyümölcsterméstől függően akár literenként százezer forintnál is drágább eszenciából.

A számozott palackokba kerülő, a President pincekönyvében nyilvántartott furmint-aszú-pálinka lenyűgöző ajándék, kiállításának megfelelő áron (több százezres tétel egy ilyen)
Az egyedi palackok és a hozzá készült poharak egy kristálycsiszoló család harmadik generációs mesterének alkotásai

Szerencsére azért nem minden President pálinka kerül ennyibe. A jelenlegi kínálatban 0,35 literes kiszerelésben a meggy, cseresznye, körte, sárgabarack esetében 5500 forinttól indulnak az árak. A furmint, furmint törköly és vilmoskörte pálinka nyolcezer forint palackonként, az aszúágyon érlelt furmintszőlőből készült ital pedig, amely most a árban a kínálat csúcsa, 15 ezer forint. A főzőműhely teljes választéka itt érhető el.

Érdemi reklámtevékenységet a cég nem  végez: pálinkájuk hírét vevőik viszik szét szerte a világban. Így jönnek az újabb látogatók és így talál rájuk az a maroknyi étterem vagy üzlet, ahol termékeik viszonteladón keresztül kerülhetnek a fogyasztókhoz. Van egy weboldaluk és néha-néha születik róluk egy olyan cikk, mint ez, ha rájuk talál egy-egy újságíró olykor.

A választék bőséges, a gyártási mennyiség viszont mindenből erősen korlátozott. Idén még inkább, az általánosan rossz hazai gyümölcstermés olyan gondot jelent, amit komoly minőségi igényekkel nem lehet feloldani. Ebben az évben jó pálinkából kevés lesz, ami pedig lesz, nagyon drága lesz

A President műhelyébe egy telefonos időpont-egyeztetés után bárki betérhet, de tényleg érdemes odaszólni a látogatás előtt, mert a tulajdonosok mindig teljes figyelmükkel fordulnak az épp jelenlévő vendégek felé. És az se biztos, hogy az ajtóig el lehet jutni csak úgy, az útról befordulva. Előfordulhat ugyanis, hogy hús-vér prezidenteket őrző testőrökbe botlik az ember már a parkolóban, akik arra vigyáznak, hogy a nagyhatalmú diplomata vagy cégvezető háborítatlanul ismerkedjen azzal, hogyan is készül az igazi magyar pálinka.

Persze nem biztos, hogy ezek a hírvivők az igazságnak leginkább megfelelő elképzeléssel térnek haza a Presidentnél képviselt minőség és az országosan előállított teljes mennyiség arányáról. Láttunk mi már ezt-azt a témában, de nagyon örülünk, hogy olyat is láttuk, mint most Vértessomlón!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tíz éve feltöltött egy fürdőszobai szelfit, most 475 ezer követője van

További cikkeink a témában