A Nutellát eddig sem azért ettük, mert egészséges, hanem mert finom. És persze azt is sejtettük róla, hogy nem kevés cukrot tartalmaz, de ez a látvány így egészen durva.

Sőt kifejezetten sokkolóan hat egy olyan üveg Nutella látványa, amiben nem keverték össze a hozzávalókat – meg is mutatjuk, ha már ma van a Nutella világnapja:

A Magyarországon forgalmazott Nutella összetevői:

  • 56% cukor,
  • 13% növényi olaj (pálmaolaj), mogyoró,
  • 7,4% zsírszegény kakaópor,
  • 8,7% sovány tejpor,
  • a maradék 14,9%-ot pedig tejsavópor, emulgeálószerek adják.
Ez az 56% cukor azt jelenti, hogy 15 gramm Nutellában 8,4 gramm cukor van, ez kábé két teáskanálnyinak felel meg.

Ez elképesztően sok, főleg, ha azt nézzük, hogy szervezetünknek egyáltalán nincs szüksége a finomított cukrokra, mert azok nem tartalmaznak tápanyagokat, vagyis csak felesleges kalóriaforrások – ergo az elhízás és a cukorbetegség legfőbb oka.

De azért lehet, csak mértékkel: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint érdemes a teljes kalóriabevitelnek csak a tizedét hozzáadott cukorral rendezni, a legjobb, ha ez az arány 5% alatt marad. Az 5%-os szint 25 grammot, kábé 6 teáskanál cukrot jelent.

(Fotó: Nutella, Reddit)

Ez is érdekelhet:

12 dolog a Nutelláról, amit talán nem tudtál

Ma van a kedvenc édességed világnapja!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Budapesten is megnyit a világhírű gasztropiac

További cikkeink a témában