Ha van úri ital, a pezsgő biztos közéjük tartozik. Mindig az volt, mindig az lesz, és csak kevesek kiváltsága, hogy a legnevesebb, évszázadok óta működő pezsgőházak italait kóstolhatják.
A 17. századi történet már régóta ismert, miszerint egy bencés szerzetes, Dom Perignon Pierre - még ha nem is szánt szándékkal - elkészítette, aztán tökéletesítette a pezsgőt.
Aztán sorban születtek a pezsgőházak a franciaországi Champagne-ban, és mellette egyébként a Föld több régiójában is. Valószínűleg az olaszoknak és a spanyoloknak is van olyan történetük, ami alátámasztaná, hogy ők készítették az első pezsgőt.
Apropó, pezsgő. A magyar szó csak Széchenyi óta, egész pontosan a Hitel c. írása óta létezik. A kifejezés nem is annyira pontos, mert azóta az ásványvizet kivéve mindenre használjuk, ami csak pezseg: a gyöngyöző vagy habzóborra, a proseccóra, és champagne-ra is.
Mind közül a mai napig a champagne a legnemesebb, ami csak és kizárólag Franciaországból, azon belül is Champagne vidékéről származhat, az alapanyaga pedig chardonnay, pinot noir, és pinot meunier lehet.
Talán a fajták, talán a terület, a történet vagy a készítési metódus, ami naggyá tette a champagne-t, vagy az is lehet, hogy mindezek együttvéve. De a lényeg, hogy mind a mai napig ezek a legexkluzívabb italok, ha borról van szó. Néhány pezsgő már olyannyira, hogy csak a high-end klubok élvezhetik vagy külön rendelésre lehet hozzájutni. Sokukhoz közülük több tízezer dollárért.
Most ilyen champagne-okat válogattunk össze, egy top 10-es listát, a legdrágábbakkal.
(via Insider)