Ötvenöt palack ritka skót whiskyből 21 vagy hamisítvány volt, vagy nem abban az évben párolták, amelyet a címke állított egy nemrég elvégzett vizsgálat alapján.

A vizsgálatot a Skót Egyetemek East Kilbride-i Környezettudományi Kutatóközpontjában (SUERC) végezték el a radiokarbonos kormeghatározás továbbfejlesztett technológiájával: minden palackban megmérték a szén egy radioaktív izotópjának koncentrációját, hogy megállapítsák az ital korát, majd a mintákat a Rare Whisky 101 (RW101) nevű cég elküldte az egyetemnek, hogy a hamisított whisky terjedése miatti aggodalomra reagáljon.

A palackokat véletlenszerűen válogatták ki aukciókon, magánkollekciókból és kiskereskedőktől vásárolt palackok közül.

Tavaly ugyanez a cég leplezte le, hogy egy svájci szállodában 7600 fontért (27 millió forint) vett ódon skót whisky hamisítvány. A jelenlegi vizsgálatban az ódon skót whiskyk több mint egyharmada hamisnak bizonyult, közöttük volt egy 1885-ös Ardbeg, amelyet magángyűjtőtől vásároltak, valamint egy Thorne's Heritage a 20. század elejéről, amelyet aukción szereztek be.

Az ódon skót whiskyk több mint egyharmada hamis lehet

Összesen 10 üveg 1900-nál korábbi évekből származó tiszta malátawhiskyről állapították meg, hogy hamisítvány. Ha a friss teszteken elbukott 21 üveg whisky eredeti lett volna, összértékük nagyjából 635 ezer fontra rúgna. Az RW101 becslése szerint a magángyűjteményekben és a másodlagos piacon 41 millió font értékű ódon skót whisky lehet hamisítvány.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Independent, BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Budapest a legolcsóbb városok egyike a digitális nomádok számára
.