Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Elképesztő a hype a Nike 35 éves cipője, az Air Jordan körül.

A divatguruk és marketingszakemberek jó ideje fenyegetőznek azzal, hogy ebben az évben (most már aztán tényleg) kipukkad a sneakerlufi. Ehhez képest a piac szárnyal, olyan mennyiségű új cipővel, amit a legelszántabb sneakerheadek sem tudnak észben tartani, a csillagászati árakról már nem is beszélve.

A globális sneakerbiznisz egyik legnagyobb sztárja a Nike Air Jordan, amit először 1984-ben dobtak piacra. Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy a következő számok láttán leessen az állad.

184 release

2018-ban “mindössze” 184 Air Jordan release volt, vagyis ha átlagot nézünk, nagyjából

kétnaponta jött ki egy újabb variáció.

Ebbe a számba persze beleszámít minden: a gyerekcipőktől a legexkluzívabb kollabokig.

32 800 dollár

Aki az összes 2018-as Air Jordant meg akarta venni (nyilván, hogy múzeumot nyisson, mi másra kellett volna az összes?), az potom 9,1 millió forintnak megfelelő összeget kellett kicsengessen. Feltételezve persze azt, hogy mindegyik cipőt egyenesen a boltból szerzi be, hiszen a neten gyorsan kúszik felfelé egy-egy limitált surranó ára.

A három legdrágább

2018 legdrágább Air Jordan cipői a “Chinese New Year” Air Jordan 6, a “Cap and Gown” Air Jordan 11 és a Justin Timberlake-féle “Bio Beige” Air Jordan 3 JTH. Mindegyik 250 dollár körüli áron került az üzletekbe.

380 000 forint profit

A limitált kiadású, ikonikus cipőkre mindig nagy a kereslet. 2018 legmenőbb Air Jordane az Off-White-tal közös kollab volt, amit június elején kezdtek árusítani, egy egészen baráti 160 dolláros (kb. 45 000 Ft) áron. Aki viszont elég szemfüles volt, és lecsapott rá, az akár

1500 dolláros áron is túladhatott rajta

a neten, így egy cipőn 380 000 forint körüli összeget keresve.

És ez csak egy példa volt, hiszen a limitált kiadásokon belüli még extrább cipőket akár öt-hat ezer dolláros áron is megtaláljuk a neten.

A hab a tortán: 16 dollár gyártási költség

Az Air Jordan cipők Kínában készülnek, és a becslések szerint nagyjából 16 dollárba kerül egy pár előállítása.

via GIPHY

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.