Ha van valami, amitől szebbek lehetnek a hideg őszi, téli napok, akkor az nem más, mint egy kiváló minőségű alpakagyapjú-pulóver. De hogy mi is az alpaka? Az az állat, amellyel találkozni valószínűleg csak az egyik nagyobb állatkertben fogsz. Kivéve persze, ha nagy kalandor vagy, és nekivágsz mondjuk a távoli Andoknak.

Az alpaka ugyanis egy dél-amerikai teveféle, amelyet még a 2–4. század körül háziasítottak az Andok körül, és amelyet az inkák is különleges tiszteletben részesítettek. Ez mondjuk nem csoda: az állat gyapjúja az egyik legfinomabb anyag a világon – a juhgyapjúnál melegebb, mégis könnyebb, egyáltalán nem szúr, sőt, a kasmír puhaságával vetekszik. De annak ellenére, hogy az anyag pihe-puha, bitang masszív is, így egy bolíviai börtönben valószínűleg néhány perc alatt halálos fegyvert eszkábálnának belőle.

Könnyed válasz a hidegre: alpaka

Ez így egyáltalán nem hangzik rosszul, ugye. Erre már Peruban is rájöttek régóta, ahogyan arra is, hogy az alpakagyapjú kiválóan alkalmas arra, hogy az ember átvészelje segítségével az extrém időjárási körülményeket – amelyek egyébként a világ leghosszabb hegységét, a 7000 kilométeres, átlagosan 4 kilométer magas Andokot jellemzik. Így aztán nem kell meglepődni azon, hogy néhány helyi termelő úgy döntött, kézműves alpakagyapjú-készítésbe fog.

A kézműves terméket közösségi finanszírozással próbálták a helyi termelők eljuttatni a világ különböző pontjaira, a projektjük pedig szabályosan felrobbantotta a Kickstartert: 20 ezer dollárt szerettek volna kigyűjteni, de már 210 ezer felett járnak. Az anyag egyébként

  • hipoallergén;
  • iszonyú tartós és masszív – gondoljunk csak arra, hogy az inkák függőhidakat készítettek belőle;
  • kétszer olyan jól elvezeti a nedvességet, mint egy más gyapjú;
  • háromszor könnyebb a juhgyapjúnál;
  • csak a jegesmedve prémje tartja jobban a hőt nála;
  • a hőszabályozó képességét is érdemes kiemelni: nemcsak a nagy mínuszokban, hanem akár 25 Celsius-fokos, enyhe időben is hordható.
  • remek lehet esti vacsoránál, melóban, de akár egy alpesi túra során is.
Szinte csak jókat lehet mondani rá

Ha szeretnéd megrendelni a pulcsit, akkor 99 dollárt (kb. 26 ezer forintot) kell kipengetned érte – feltehetőleg januárra házhoz is érkezik. De találsz alpakagyapjúból készült sapkát és kapucnis felsőt is – előbbi 39, utóbbi 109 dollárba, azaz kb. 10 és 29 ezer forintba kerül. Még több infóért látogass el a projekt weboldalára.

A hideg megérkeztével egyébként néhány remek cipőre is szükséged lehet:

(via)

És ezt olvastad már?
Napsütéssel hajózgatni a tengeren: Greenline 40 napelemes-akkumulátoros elektromos jacht