Pisztolyt valószínűleg nem vásároltak még soha ilyen drágán!

Azért a fegyverért, amivel Paul Verlaine 1873-ban próbálta megölni Arthur Rimbaud-t egy szép júliusi délutánon, Brüsszelben, most 135 milliót fizetett valaki.

 

1873. július 10-én 14 órakor két lövést adtak le a brüsszeli rue des Brasseurs egyik szállodai szobájában. A 29 éves Verlaine ekkor lőtt rá a 18 éves Rimbaud-ra: az egyik golyó a csuklóján megsebesítette, a másik a falba fúródott.

Ezzel nagyjából vége is lett a hol baráti, hol szerelmi viszonynak, Verlaine-t 1873. augusztusában két év börtönre ítélték.

A rendőrség lefoglalta az akkoriban nagyon divatos fegyvert, és átadta a Montigny fegyverkereskedésnek, ahonnan 1981-ben, az üzlet bezárásakor került jelenlegi tulajdonosához, aki úgy döntött, hogy eladja.

A 7 milliméteres Lefaucheux hatlövetű revolver árát - amit Verlaine a gyilkossági kísérlet reggelén vásárolt 50 tölténnyel együtt - 50-60 ezer euróra saccolták (ami kb. 15,5-18,7 millió forint), ennek ellenére majdnem tízszeres árat fizetett egy telefonon licitáló gyűjtő.

Rimbaud szülővárosa, az észak-kelet Franciaországi Charleville-Mesieres egyébként még nyilvános gyűjtésbe is fogott, hogy legyen elég pénzük megvenni a pisztolyt, de a végső árat tekintve erre sajnos nem volt lehetőségük, az aukció pedig nem jótékonykodás...

(via Guardian)

És ezt olvastad már?
Hat pöpec kerti medence, amiben át lehet vészelni a nyarakat