Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jó öltönyt választani és jól viselni egy fokkal bonyolultabb, mint leakasztani a farmert a fogasról. De megéri az odafigyelést, és elég néhány részletre figyelni.

1. A zakó alsó gombját nem kell begombolni

Kétgombos zakó esetében elég a felső gombot begombolni, három gomb esetében pedig csak a felsőt, a középső opcionális. Magyarul a legalsót mindig hagyd szabadon, így kényelmesebb lesz, és jobban is néz ki.

2. Álljon úgy, mintha rád öntötték volna

Érthető, hogy manapság már nem mindenki csináltat méret szerinti öltönyt, de azt sem tiltja törvény, hogy a bolti öltönyt magadra alakíttasd. Meg fogsz lepődni, hogy pár centi itt, pár centi ott, mennyit tud dobni az összképen!

3. Passzoljon a cipő és az öv

Egyszerű szabály, mégis sokan elfelejtik, hogy összehangolják a cipő és az öv színét. Nem kell a tökéletességre törekedni, árnyalatnyi különbségek megengedettek.

4. Gombold ki a zakót, mielőtt leülsz!

A feladat rém egyszerű: ha leülsz, gombold ki, ha felállsz, gombold be újra.

5. Mutasd a mandzsettát!

A zakó ujja ideális esetben a csuklódig ér, néhány centit mutatva az ing mandzsettájából.

6. Távolítsd el a felesleges cérnákat!

Ha új öltönyt vásárolsz, a zakó slicce és a zsebek gyakran vannak lazán levarrva. Ez segít megőrizni a ruha formáját a szállítás és a tárolás során, de viseléskor teljesen felesleges. Legyen az első dolgod óvatosan eltávolítani ezeket a varrásokat, amint hazaérsz az új szerzeménnyel!

7. Ne tömd ki a zsebeid!

A farmer esetében is rosszul néz ki, ha valaki az egész életét – kulcsok, tárca, telefon stb. – a zsebeibe tömi, de egy öltönynadrág esetében még kínosabb. Használd a zakó belső zsebét a telefon tárolására, minden mást pedig helyezz el egy elegáns táskában!

8. Tisztítsd meg a cipőd!

Magától értetődő, mégis sokan megfeledkeznek erről a lépésről. Egy elegáns úriember mindig frissen fényesített cipőben jelenik meg.

9. Bánj óvatosan a kiegészítőkkel!

Ha öltönyt viselsz, ne told túl a kiegészítőket! A nyakkendő és díszzsebkendő kombó éppen elég, nem kell hozzá még nyakkendőtű, kitűző, sál is.

4

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.