Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Valószínűleg Charles H. „Chuck” Taylornak, a több mint száz éve született profi kosarasnak sem fordult meg a fejében az – miközben saját kezével dedikálta a Converse kosarascipőket –, hogy a Converse egy nap kilép a kosarascipők világából, és valóságos szubkultúrává növi ki magát.

Az underground világ fő festővásznának mindig is a különféle állomások, szerelvények, alagutak és elhagyatott épületek számítottak, ez volt lényegében a deviáns szférának a fő módszere az igazán látványos önkifejezésre. Ehhez a felülethez csatlakozott idővel a divat- és sportvilág óriása, a Converse is gumiarcú cipőivel, amely az önkommunikáció és a globális hatásgyakorlás újabb dimenzióit nyitotta meg a szuperkreatív arcok előtt.

Vallási, társadalmi vagy politikai állásfoglalás, identitáskihordás, kultikus könyvek, melyeket nem tudunk kiverni a fejünkből, vagy olyan zenekarok, amelyeknek az albumain csüngünk, mint kamaszsrác a tablettás boron. Igen, a Converse cipőin ezek mind megjelentek az elmúlt évtizedek során.

A Dark Star-modellcsaládot a kilencvenes évek deszkás csapatai ihlették

Náluk alkalmasabb festővásznat vagy fesöniszta éntükröt nehezen is lehetne elképzelni. A márka legújabb kollekciója, a Dark Star modellcsaládja is ezt az életfelfogást hirdeti: a cipőket a kilencvenes évek deszkás csapatai ihlették, akik filccel színezték feketére csukáikon a fehér csillagot.

A saját hobbijuknak élnek, nem törődnek mások elvárásaival, és nem félnek kreatívan kifejezni magukat az élet számos területén. Stílusuk, hozzáállásuk és ez a fiatalos lendület mások számára is inspiráló lehet. De ez nem csak holmi üres reklámfogás vagy alkalmi (mű)hóbort: annak okai, hogy a Converse az évtizedek során egy olyan életérzéssé vált, amely képes összekapcsolni az újra törekvő és változtatni akaró, vibráló erőket, a múlt században keresendők.

A Converse nem keveset tett hozzá a múlt század fontos kulturális, zenei és társadalmi folyamataihoz

A brit invázió

Az 1920-as évekre New York alaposan kinőtte magát, London pedig valamennyire háttérbe szorult, és a két világháború sem tett jót a brit közhangulatnak, amelyekből hiába is kerültek ki győztesen, egyfajta krónikus mélabú lett úrrá a fővároson. Szerencsére hamar jött a fiatalos lendület, amely színt vitt a szürkének induló hatvanas évekbe:

A Temze-parti város lassan a divat, a zene és a kultúra fővárosává vált, ebben pedig hatalmas szerepe volt néhány legendás popkult- és stílusikonnak.

Twiggy (középen) is közrejátszott abban, hogy a Converse-t „leemelték” a forradalmi hangok terére

  • Ilyen volt a miniszoknya divatba hozója, Mary Quant,
  • a világ első szupermodelljének tartott Jean Shrimpton,
  • vagy Twiggy, akinek egyedi frizuráit és feltűnőre festett szempilláit ezrek utánozták, és akinek a csont és bőr megjelenése halálos pecsétként nyomta rá magát a divatvilág következő évtizedeire.

A Converse a második világháborúban még hadi ruházattal és védőfelszereléssel látta el az amerikai hadsereget, a következő évtizedekben az NBA hivatalos cipője volt, az amerikai sportcipőpiacot pedig egy az egyben felfalta. De ahhoz, hogy a népszerűből kultikussá váljon, szükség volt többek között a Swinging Londonra, vagy átfogóbban a Swinging Sixtiesre, és a 1960-as évek második felében tomboló brit invázióra is.

A The Beatles, majd a későbbi két punkóriás, a Ramones és a The Clash tagjai is előszeretettel hirdették a Converse-életérzést

A brit invázió egyébként a rock egy új fejezetét nyitotta meg a világ előtt: ekkor olyan zenekarok és előadók határozták meg a közhangulatot, mint a The Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd, The Rolling Stones, The Who, The Kinks vagy Elton John, de említsük meg a szárnyaikat bontogató Deep Purple-t vagy David Bowie-t is.

Brit földön az Union Jack is ekkor vált egyfajta popkulturális ikonná az 1959-ben gyártásnak indult Minivel együtt, így a híres brit zászlós Converse-kollekciók gyújtólángját is el tudjuk már helyezni térben és időben.

A The Who és a Jack Union-motívum

Az emberek nemcsak a szürkeséget és a mélabút, hanem a propagandát és a semmittevést is megelégelték. A mozi és a színház újra pezsegni kezdett, a brit rockzene és ez a néhány masszív divattrend szabályosan leigázta a világot – és a Swinging London, valamint a brit invázió fiatalos lendülete egyfajta szociokulturális alapot is teremtett az időközben már bontakozó punk- és hippimozgalmaknak.

A Sex Pistols, a Union Jack és egy előttük tisztelgő Converse-kollekció

A nyolcvanas évekre a hippik és a punkok fogyatkozni kezdtek, a világ változott, helyette azonban kibontakozott talán az utolsó rockforradalom a grunge révén, valamint az underground egy másik fő ága, a hiphop is kezdte megmutatni magát. A Converse ismét a változás hangja lett: letették az indie rock alapjait, a Nirvana a Neverminddal, a Pearl Jam pedig a Tennel lényegében az egész kilencvenes évek alaphangulatát megadta.

Curt Cobain és a Nirvana az egész kilencvenes évek alaphangulatát meghatározta

A grunge képviselői között a flanel, a farmer és a bakancs mellett a Converse tornacipő volt a legelterjedtebb. Így idővel a grungedivat is kialakult, majd egy egész kultúra épült rá, amelyet sokan a nemrég letűnt hippimozgalom másolatának tekintettek. Az NWA Kaliforniában robbantotta fel a közéletet az Straight Outta Compton című albummal, amely az underground szféra egyik fő mérföldköve a mai napig. A hiphopvilág kéz a kézben járt a kosaras és deszkás közösségekkel, így aztán nem csoda, hogy a sportvilágból származó, de a szabadabb stílusú, lazább trendek felé nyitó Converse ezeket a köröket is megfertőzte, amelyeknek többek között meghatározta a fő öltözködési szokásait.

Dr. Dre, Snoop Dogg és Ice Cube – a gengszterrap és a nyugati parti hiphop meghatározó alakjai

Az antihősök kora

És bár a márka továbbra is otthon mozog a technológiai vonalon – például a téli bakancsok vagy a modern katonai lépők gyártásával –, közben azt sem felejti, hogy nem keveset tett hozzá az elmúlt évtizedek kulturális és zenei forradalmaihoz.

Ma ugyanis a többnyire semmihez sem értő, de befolyásolásban jeles influenszerek diktálják a tempót, a celebek sok fiatalnak hősei és példaképei, a világunk pedig gyakorlatilag az Instagramon zajlik agyonfilterezett és túltökéletesített képek sokaságában.

Ismét megérett a világ a kulturális és médiaforradalomra

Egy ilyen világban már nem hősökre, hanem antihősökre van szükség, akik elég függetlenek és erősek ahhoz, hogy kiszakadjanak az árból, mint ahogy tették azt megannyiszor a múlt században is. A Dark Star-kollekció ezért épít erre az antihero imidzsre, ugyanis

Ezért döntött úgy még tavaly novemberben, hogy Los Angelesbe invitál a világ minden pontjáról olyan fiatalokat, akik beleillenek ebbe a forradalmi arculatba. A szerencsés fiatalok között volt a szerbiai Nevena Jeremic is, aki szerint One Star minősítésű életet élni annyit tesz, mint önmagadat adni, annak élni, ami igazán hajt téged, és nem rágörcsölni arra, hogy a társadalom mindenáron elfogadjon.

Egy ilyen világban már nem hősökre, hanem antihősökre van szükség

Sötét csillag

És akkor néhány szót magáról a Dark Starról. Az ikonikus csillag 1994-es debütálása óta a középpontban van, amely ezúttal fekete, prémium minőségű hasított bőrből készült. Három színben érkezik (olíva, sárga és piros), valamint a One Star emblematikus ethoszához hozzátartozik még a színben passzoló fekete fűző a „Sworn To Fun, Loyal To One” felirattal, amely annyit tesz: felesküdni a szórakozásra, hűségesnek lenni egyvalakihez. A talp közepén körbefutó vékony, fekete hajszálcsík pedig egy finom, de határozott körvonalat ad a cipőnek.

Egy biztos, a prémium sueude Dark Star azért készült, hogy kiemelkedjen a tömegből. Szerintünk akár a két éve elhunyt popkaméleon, a Swinging London egykori fő arca, David Bowie is rákerülhetett volna a kollekció egyik darabjára utolsó albumának (Dark Star) címe és borítója miatt. Csak emelt volna az összhatáson.

*A kollekció elérhető január végétől az Árkád és Westend Converse márkaboltokban 25 990 forintos (javasolt) fogyasztói áron.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.