Erre a tetoválásra talán még a legelhivatottabb tetkóellenzők is igent mondanának
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Media Lab tanszékének kutatói kifejlesztettek egy olyan tetoválást, amelyre még a legelvetemültebb tetkóellenzők is adott esetben igent mondanának. Például ha cukorbetegségben szenvednének.

Ez a tetkó ugyanis képes jelezni, amennyiben a vérkeringésünkben nem stimmel valami: a vér nátrium-, cukor- és pH-szintjét is méri, és ami zseniális az egészben, hogy ezt nekünk, egyszerű halandóknak is irtó könnyű nyomon követnünk. A DermanAbyss nevű projekt célja az volt, hogy a testet egyfajta interaktív kijelzővé varázsolják, ehhez pedig arra volt szükség, hogy a tetoválófestékeket bioszenzorokkal helyettesítsék.

Ezek a folyadékok reagálnak a vérben végbemenő kémiai változásokra:

  • a pH-szenzor a lila és rózsaszín skálán változik,
  • a vércukorszenzor a kékeszöldtől a barnáig,
  • a második pH-szenzor, valamint a vér nátriumion-koncentrációját jelző szenzor pedig UV-fény alatt fluoreszkál különböző fényerővel.

Az okostinta egyelőre kísérleti fázisban van, és csupán sertésbőrön tesztelték, de a kutatók szerint egy nap akár nagyon komoly egészségügyi eszközzé válhat, amely megkönnyítheti sokak életét. Elsősorban a cukorbetegeknek jelentene hatalmas segítséget, nekik ugyanis naponta többször meg kell mérniük a vércukorszintjüket – ezentúl pedig elég volna mindössze egy-egy pillantást vetniük a tetoválásukra.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: IFL Science)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.