Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Pedig a francia kastélyok nem kis múltra tekintenek vissza: nagy részüket anno, a 100 éves háború időszakában (1337-1453) építették, kőből, hatalmas tornyokkal, vasrácsos kapukkal, a szabályozások szerint legalább 600 négyzetméteren.

Ma viszont elmondható, hogy a kastélyok a 2007-es szinthez képest kb. féláron adhatók el: a 110 és 275 dollár közötti négyzetlábankénti árnak köszönhetően már 1-2 millió dollárért (cirke 250-500 millió forintért) bámulatos kastélyokat találni Európa-szerte.

Erre mondják, hogy jó lenne a jövőbe látni?! Na igen, viszont a jelen közel sem ennyire mesés.

Egy amerikai házaspár például, akik 23 éve, egy nyaralás alkalmával találtak rá a délkelet-franciaországi Château de Corbère kastélyra, most akarva sem tudnak megválni az ingatlantól.

Az akkoriban 1 millió dollárért vásárolt, több ízben felújított nyolc hálószobás, nyolc fürdőszobás épületet évek óta árulják - immár 3,82 millió dolláros áron, de hiába.

De talán még jobban mutatja, hogy mennyire kockázatos a kastélyvásárlás, hogy egy pár éve 3,8 millióért vásárolt és felújított kastélyt most alig 2 millióért tudtak eladni Bordeaux mellett.

Franciaország talán a kastély-keresők legjobb terepe, de nem szabad megfeledkezni Olaszországról sem. A 14-16. század között épített reneszánsz kastélyok legalább olyan varázslatosak, mint francia társaik.

A 9 hálóval, 7 fürdővel, könyvtárral, mozteremmel, bálteremmel és spaval kialkított, Rómához közeli, több mint 700 éves Baronale kastély például cirka 8 millió dollárért került piacra.

Ha a környék legdörzsöltebb ingatlanügynökeinek hinni lehet, az olasz kastélypiac legaktívabb keresői orosz és amerikai befektetők - erre viszont még ők se csaptak le egyelőre.

 

De akár említhetnénk Skócia híres kastélyait is, például az 1542-ben épült, Edinburgh-közeli Craigcrook kastélyt, amit az 1970-es évek óta irodaként használtak, de nem is olyan rég a Sotheby's-en bukkant fel, potom 7,74 millió dollárért.

  
   
 
 

Minden relatív, de meglepődnénk, ha ezek a nagy múltú kastélyok nem lennének hamarosan, sokak szemében újra álomingatlanok.

(via The Wall Street Journal)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.