Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Miközben Budapesten szét tépik egymást a befektetők az ingatlanokért,  és Hong Kong vagy San Francisco konkrétan élhetetlenül drága, addig vannak épületek, amik bizony piszkosul nehezen, millió dolláros bukásokkal találnak csak új tulajdonosra. Pedig nagyon úgy fest, hogy az európai kastélyok ma nem szólnak akkorát, mint korábban.

Pedig a francia kastélyok nem kis múltra tekintenek vissza: nagy részüket anno, a 100 éves háború időszakában (1337-1453) építették, kőből, hatalmas tornyokkal, vasrácsos kapukkal, a szabályozások szerint legalább 600 négyzetméteren.

Ma viszont elmondható, hogy a kastélyok a 2007-es szinthez képest kb. féláron adhatók el: a 110 és 275 dollár közötti négyzetlábankénti árnak köszönhetően már 1-2 millió dollárért (cirke 250-500 millió forintért) bámulatos kastélyokat találni Európa-szerte.

Erre mondják, hogy jó lenne a jövőbe látni?! Na igen, viszont a jelen közel sem ennyire mesés.

Egy amerikai házaspár például, akik 23 éve, egy nyaralás alkalmával találtak rá a délkelet-franciaországi Château de Corbère kastélyra, most akarva sem tudnak megválni az ingatlantól.

Az akkoriban 1 millió dollárért vásárolt, több ízben felújított nyolc hálószobás, nyolc fürdőszobás épületet évek óta árulják - immár 3,82 millió dolláros áron, de hiába.

De talán még jobban mutatja, hogy mennyire kockázatos a kastélyvásárlás, hogy egy pár éve 3,8 millióért vásárolt és felújított kastélyt most alig 2 millióért tudtak eladni Bordeaux mellett.

Franciaország talán a kastély-keresők legjobb terepe, de nem szabad megfeledkezni Olaszországról sem. A 14-16. század között épített reneszánsz kastélyok legalább olyan varázslatosak, mint francia társaik.

A 9 hálóval, 7 fürdővel, könyvtárral, mozteremmel, bálteremmel és spaval kialkított, Rómához közeli, több mint 700 éves Baronale kastély például cirka 8 millió dollárért került piacra.

Ha a környék legdörzsöltebb ingatlanügynökeinek hinni lehet, az olasz kastélypiac legaktívabb keresői orosz és amerikai befektetők - erre viszont még ők se csaptak le egyelőre.

 

De akár említhetnénk Skócia híres kastélyait is, például az 1542-ben épült, Edinburgh-közeli Craigcrook kastélyt, amit az 1970-es évek óta irodaként használtak, de nem is olyan rég a Sotheby's-en bukkant fel, potom 7,74 millió dollárért.

  
   
 
 

Minden relatív, de meglepődnénk, ha ezek a nagy múltú kastélyok nem lennének hamarosan, sokak szemében újra álomingatlanok.

(via The Wall Street Journal)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.