Ünnepekkor az a legjobb, ha az ember a lelkét is ki tudja fényesíteni – de ez persze láthatatlan művelet. A látható fényesítést és tisztítást pedig érdemes az alapoknál kezdeni, például a lábbelinknél. Most öt különböző anyagú és igényű bőrcipő szakszerű és profi ápolásához adunk tippeket.

A videóban meg is mutatjuk a különböző lépéseket, de ismétlés a tudás anyja, így le is írtuk, mi-mi után következik és mire érdemes figyelned az egyes cipőtípusoknál a tökéletes eredmény érdekében.

1: Színes nubuk bakancs

Először is töröljük át a cipőt egy enyhén nedves ronggyal. Ezután távolítsuk el a szennyeződéseket nubuk cipőkefével. Ez egy kétoldalú cipő, melynél a fehér oldalt használjuk tisztításra, a rézszálas oldalt pedig arra, hogy az esetleg elfáradt bőrt finoman megemeljük. Ezután, ha már szárazon megtisztítottuk a cipőt, használjunk nubuk tisztító habot: rázzuk fel, fújjuk ruhára és tisztítsuk meg alaposan a cipőt. Miután hagytuk megszáradni, kezeljük a cipőt nubuk-velúr színvisszaállító spray-vel: alaposan rázzuk fel, majd 25 centiről fújjunk. Végül kezeljük kedvenc bakancsunkat nubuk vízlepergető spray-vel – szintén felrázás után fújjuk be 25 centi távolságból, ezután hagyjuk száradni.

2: Bézs velúr chelsea bakancs

Először száraz ronggyal tisztítsuk meg a cipőt a szennyeződésektől, majd itt is használjuk kétoldalú nubuk cipőkefét a fentiek szerint. Ezután ugyanúgy nubuk tisztítóhabot javaslunk: érdemes először a cipő egy kisebb, kevésbé látható területén kipróbálni, hogyan reagál a szín a habra – ezt száradás után meglátjuk. A habbal egyébként a cipő többi részét, például a sarkát is tisztíthatjuk. Végül kezeljük a cipőt nubuk & velúr színvisszaállító spray-vel.

3: Fekete bőr alkalmi cipő

Cipőfűzős cipőknél alapos tisztítás előtt mindig távolítsuk el a cipőfűzőt. A cipőt először olajos, cipőfényes bőrápolóval kezeljük: lószőrkefével vigyük fel az ápolót és alaposan kenjük át a cipőt, majd száraz, tiszta ronggyal fényesítsük. Ezután fújjuk be színtelen Care & Shine bőrápoló spray-vel, majd száraz ronggyal fényesítsünk még mielőtt a spray megszárad. Cipőfényesítő lószőrkefével fejezzük be a fényesítést, végül pedig vízlepergető spray-vel kezeljük. Ha pedig nincs időnk alapos tisztításra, használjunk színtelen cipőfényesítő szivacsot.

4: Barna bőr-velúr bakancs

Először távolítsuk el a cipőfűzőket, majd a cipőt olajos, cipőfényes bőrápolóval kezeljük: kevés ápolót vigyünk fel egy száraz, tiszta rongyra és a cipő kizárólag bőr részein kezeljük a cipőt. Ezután egy tiszta rongyra fújjunk cipőtisztító habot és kezeljük a velúr részeket, majd hagyjuk száradni. Ha a cipőn csak száraz szennyeződések vannak, azokat lószőr cipőkefével eltávolíthatjuk. Végül a bőrrészt vízlepergető spray-vel fújjuk be.

5: Fekete velúr chukka bakancs

Vegyük ki a cipőfűzőt, majd száraz ronggyal távolítsuk el a száraz szennyeződéseket, lerakódásokat. Ezután a kétoldalú kefével óvatosan kezeljük a bordákat: a fehér oldallal belülről kifelé haladjunk, a rézszálas résszel pedig kívülről befelé. Miután ezzel végeztünk, tisztítóhabbal alaposan töröljük át az egész cipőt és óvatosan fújjuk át nubuk & velúr színvisszaállító spray-vel. Végül vízlepergető spray-vel óvatosan fújjuk körbe az egész cipőt.

A cipőket és a cipőápoló termékeket köszönjük a Kazarnak, ahol te is beszerezheted a legmenőbb lépőket és a legprofibb cipőápoló eszközöket!

És ezt olvastad már?
Napsütéssel hajózgatni a tengeren: Greenline 40 napelemes-akkumulátoros elektromos jacht