Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha eddig azt hitted, hogy Észak-Korea teljesen le van maradva a 21. századtól, akkor tévedtél. Ott is tudják, mi az, hogy komfort, tisztában vannak a modern techeszközök nyújtotta előnyökkel, ahogyan a fine dining és a luxus sem idegen. A hangsúly azon van, hogy kik számára teszik elérhetővé ezeket. És hát sejtheted: csak az elitnek.

Mint ahogy azt a CNN riportjából is megtudtuk: az észak-koreai fővárosban akadnak egész normális lakások, és divatcikkek terén is kellemesen meglepődhetünk. Ez azonban többnyire szemfényvesztés.

Azaz legyen a Koreai Munkáspárt hű elvtársa, a hadsereg tagja, vagy dolgozzon az államigazgatásban.

  • A magasabb életszínvonal is csak őket illeti meg, legyen szó minőségibb ellátásokról, ételekről, kozmetikumokról,
  • míg a többség olyan nyomorban él, hogy néha arra kényszerülnek, hogy füvet, páfrányt, levelet vagy akár fakérget egyenek – Észak-Koreában a kilencvenes évek óta nagyjából kétmillió ember halt éhen.

Szóval ne legyenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a jól festő, színes, nyugati szabású, modern ruhadarabokat egy átlag észak-koreai is elérheti, ők ugyanis még a bankautomatát sem tudják használni. Ennek ellenére észak-koreai divatmagazin is létezik, erről az észak-koreai híreket megosztó portál, az NK News számolt be.

Az első oldalon máris egy Kim Dzsongil-idézetet olvashatunk:

Elég propagandaszagúnak hangzik, bár tegyük hozzá, Kim Dzsongun elődje nyugatbarátabb volt – a nyugati sajtóban rendszeresen úgy említették, mint Észak-Korea Kedves Vezetője –, ráadásul neki eggyel vagy kettővel több kereke is volt, bár igaz, az országa így is majdnem az összeomlás szélére került.

mintha csak megállították volna számára az időt. Bár azóta valamelyest mérséklődött a helyzet és a nyugatutálat az országban, így talán ennek tudható be az, hogy teret engedtek a nyugati világban tomboló divatiparnak.

A magazinban egyébként több szezonális kollekciót is láthatunk, ezek között ismert Chanel, Louis Vuitton és Gucci zakók, táskák és ingek helyi koppintásait láthatjuk. De gyermek- és fürdőruhák, vasalási és hajtogatási technikák is feltűnnek benne.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.