Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A parmezán bár nem tartozik a legdrágább sajtok közé – hiszen egy olyan világban, ahol egy borotva is kerülhet 100 ezer dollárba, a határ sajtok terén is a csillagos ég –, azonban a kereskedelemben kapható sajtok között mégis valahol a szűk elitben van. Arról nem is beszélve, hogy a presztízse egyedülálló magasságokba helyezi.

Ugyanis a sejtszentháromság egyik tagjáról beszélünk, az egyik legrégebbi és legismertebb európai sajtról, a kemény sajtok királyáról. A FOOD INSIDER YouTube-csatorna legutóbbi videójában pedig arra igyekezett rávilágítani, mi is az oka annak, hogy egy kilogramm parmezán 10 ezer forintba is kerülhet, egy nagy guriga pedig akár 300 ezer forintba, azaz ezer dollárba.

A parmezánt egy évig érlelik, hogy elérjék a kívánt ízvilágot és textúrát, ehhez pedig 500 liter tejet használnak fel. Az igazi árfokozó viszont az, hogy a parmezánt – amit az olaszok Parmigiano-Reggianónak hívnak – csakis a világ egyetlen területén, Emilia-Romagna régiójában készítik.

A földrajzi eredetvédelemmel jelölt sajtfajta pedig annyira értékes, hogy a bankokban sokáig elfogadott fizetőeszköznek számított. A filmben beszélnek arról is, hogy 900 éve kezdték el gyártani szerzetesek, a három összetevő pedig már akkor is a tej, a só és az oltó volt. A világon egyébként 329 olyan tejüzem létezik, amely megkapta a parmezánkészítés jogát, azzal már nem mondunk újat, hogy mind a megnevezett területen, a szerzetesek régi élőhelyén található.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.