Így viseld gondját a gyapjúpulóverednek
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha tél, akkor egy dolog biztos: eljött a pulóverek ideje. A pulóverek között pedig a gyapjú a királynő, hiszen nemcsak elegáns és finom, hanem irtó meleg is. De mint a legtöbb királynővel, vele is tudni kell bánni. Különben nagyon, nagyon pórul járunk.

A Mr. Porter legújabb videójából többek közt azt tudhatjuk meg, hogyan mossuk, szárítsuk és viseljük gondját a gyapjúfelsőknek, hogyan kerüljük el a nem kívánt nyúlást és zsugorodást, valamint mit tehetünk a kibolyhozódás ellen.

Érdemes gyapjúmosó szerre is beáldozni, hogy az anyag még kevesebb traumán essen át. Terítsük rá egy fehér frottírtörülközőre, hajtogassuk össze és nyomkodjuk meg – így itatjuk fel a víz egy részét –, majd fektessük ki, és hagyjuk száradni. Rendhagyó módszer, de működik.

Kicsavarni és centrifugázni nem szabad, ugyanis a szálak összetöredeznek, de a szárítógép és a radiátor is kerülendő, ahogyan a tűző nap is. A bolyhok egyszerűen eltávolíthatók: egy borotvával szépen, finoman végigmehetünk a szöveten, végül pedig egy ruhatisztító hengerrel, hogy a lehámozott szöszöket is felszedhessük róla.

Vállfán sem jó tartani őket, ahogyan dobozban vagy műanyag zacskóban sem – inkább hagyjuk szabadon, a gyapjúpulcsik közé pedig tehetünk selyempapírt, vagy hagyományos papírba is csomagolhatjuk őket. A gyapjú tényleg nagyon érzékeny anyag, így aztán nem csoda, hogy a vasalás is tilos:

Sok sikert!

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.