Sosem találtak még ekkora gyémántot a észak-amerikai kontinensen: a drágakő 552 karátos, ezzel pedig messze túlszárnyalja az előző rekordtartót, a Rio Tinto vállalat által megtalált 187,7 karátosat.

Mint tudjuk, a karát az arany(ötvözetek) esetében a finomsági fokot jelölésére szolgál – lényegében azt mutatja meg, hogy az ötvözet mennyi aranyat tartalmaz –, más drágaköveknél viszont a tömeget mérjük vele. Mivel egy karát 200 milligramm, ezért ez a gyémánt 110 grammnál is többet nyom – viszonyításképp: ez nagyjából két tyúktojás tömege.

Steve Silva on Twitter

DominionDiamondMines says the largest diamond ever found in North America was unearthed at the #DiavikDiamondMine in October. (Photos courtesy of the company.) #NorthwestTerritories #Yellowknife #Diavik

A 33,74 x 54,56 milliméteres drágakőre a gyémántbányászatban érdekelt Dominion Diamond Mines bukkant rá Északnyugat-Kanadában, a Diavik Diamond Mine gyémántbányában. Az értékét még nem becsülték fel, ugyanakkor a cég nem tervezi, hogy eladásra bocsájtja a különleges drágakövet. Egyébként a világ legnagyobb gyémántja ennél is jóval nagyobb: a Cullinan Diamond ugyanis 3106,75 karátos, amelyet még a Dél-afrikai Köztársaságban találtak 1905 januárjában. Jó régi rekord ez, és nem valószínű, hogy egyhamar megdöntenék.

Ez is érdekelhet:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon