Jacuzziból nézni Tihanyt és a magyar tengert – Megnéztük a Balaton egyetlen ötcsillagos szállodáját
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Hotel Azúr Prémium***** tavalyi Hotelstars minősítésével történelmet írt, ez lett ugyanis az első Balaton-parti szálloda, ami megkapta az öt csillagot.

Diane von Fürstenberg

A megmagyarázhatatlan turisztikai rejtélyek egyike, hogy a rendszerváltás óta eltelt közel harminc évben egyetlen egy öt csillagos szálloda sem nyitott meg a Balaton partján, holott a magyar tenger főként a nyári hónapokban egyértelműen a belföldi turizmus fő célpontja - a 235 km-nyi partszakaszának minden méterére jut minimum egy tonna turista. Az áldatlan helyzet 2017 őszén ért véget, amikor is a Hotel Azúr exkluzív szárnya megkapta az ötcsillagos minősítést, és így ők lettek a Balaton első ötcsillagos szállodája. Ezzel lépéssel úgy fest, a Balaton végleg átadja a múltnak a zimmer frei korszakot, és egy magasabb kategóriájú vendéglátói életszakaszba lép.

Hogy mi különbözteti meg a négy csillagos szállodát az öt csillagostól? A válasz: az apró különbségek. Kicsit úgy hangzik, mintha a Ponyvaregényből idéznénk, itt a sajtos negyedfontos elnevezése helyett azonban másról van szó. Minőségibb a környezet, magasabb színvonalú a szolgáltatás, van lobby concierge-zsel, hordárral, van külön bár és még sorolhatnánk, ezernyi apró, de fontos dolog emel egy büszke ötcsillagost mindenki más fölé.

Az ékszer a koronán a Hotel Azúr Prémium esetében szerintünk az a három lakosztály, amely külön jacuzzival rendelkezik. Hedonistán hangzik és az is, minek is lehetne nevezni azt a giccsel keveredő magas életet, hogy az ember ül a bugyogó fürdőben, kezében egy pohár Kreinbacher pezsgő, és nézi a lemenő Nap fényébe borult Balatont és a Tihanyi-félszigetet apátságostól?

Igen, mindez leírva profánul hangzik, de átélni a közhelyekkel szemben cinikusoknak is lefegyverző élmény. Nem véletlen, hogy a szálloda menedzsere szerint mindig ezek a lakosztályok mennek el a leghamarabb, noha az áruk értelemszerűen magasabb, mint a többieké. Ez olyasfajta luxus, ami eddig hiánycikknek számított a Balaton partján.

A szálloda nehézfegyverzetének egyik alapja a fekvés: 49 szobája van, ebből 22 a parkra néz, 27 viszont fullos panorámát kínál a Balatonra. Arra a Balatonra, ami olyan húsz méterre fekszik az épülettől, és amelynek saját strandszakasza van.

A sajátos, csak a Hotel Azúr Prémiumra jellemző élmény egyébként nem itt kezdődik, hanem akkor, amikor belépünk a lobbyba, ahol először fog megcsapni bennünket az egész szállót belengő citrusos-levenduás illat, ami nem Tihanyból, a hazai levendulás univerzum Provence-ából, hanem a déli parti, és Siófokhoz közeli Somból származik.

Jóval testibb örömöket nyújt a szálló wellness részlege. Mi, magyarok wellness-nemzetként rajongunk a különböző hőfokú fürdőkért, szaunákért, gőzkabinokért, jacuzzikért. Itt mindegyikből akad jópár típusú, az emeleten pedig van egy frei körperkultur rész, ami magyarra fordítva nudista részleget takar – illetve nem takar. Ahol medence van, ott gyerekzsivaj is van, ami sok páros turbékolásra vágyó szerelmes nyugodt pillanatait tudja megzavarni. A téma kényes, mindenesetre a vezetés áprilistól bevezette a napi 2 órás adult spa-t, azaz a gyermekmentes órákat.

Gasztronómiai szempontból is magasra pakolták a lécet: a 70 fős Opus étterem az esti vacsorák színhelye. A séf a Zsidai csoport több éttermében is megfordult Rácz Krisztián, kollégája az a Sándor Gyula, aki amellett, hogy siófoki születésű, tehát saját nevelésű játékos, a tokiói mangalica étteremben dolgozott, így nála az ázsiai/ japán vonal erősen működik.

Vacsorára háromféle menü közül lehet választani, legszívesebben a környékbeli alapanyagokkal operáló sort ajánlanánk. A vacsora egész estés program, az öt fogás nagyjából két órát ölel fel – a várakozást elviselhetővé teszi, ha egy jó ízléssel megáldott muzsikus gitározik ( innen is üdvözöljük az Oasis-coverek miatt).

Akiknek a kettő-kettő és fél óra hosszú – és sok kisgyerekes család van így ezzel – azok választhatják az amerikai bárételeket kínáló Snack és bowling bárt, ami egyben szórakoztató centrum is: van biliárd, bowling, alkalmanként stand up fellépéseket is élvezhetünk, és ez az a hely, ahol konferenciák alkalmával a feketeöves piálás és partizás folyik.

Saját borbár is van, amihez sommelier is tartozik, bár Zoli bácsit a helyi szlengben fröccsmesternek nevezik.

A reggeliknél is a termelői piac kínálata dominál, a vezetés nagyon büszke rá, hogy többek mellett a kisasszondi sajtmanufaktúrával is együttműködnek. Ez az a sajt, amelyet Széll Tamás is használt a tavalyi Bocuse d’Or döntőben.

Csándli Balázs, hotel menedzser

Összességében a Hotel Azúr Prémium olyan erényekkel rendelkezik, amelyek abszolút megérdemlik az öt csillagot, de a lényeg talán mégsem ez, ez a hely ugyanis a Balatonnal, az atmoszférájával, személyességével és profizmusával olyasmit kínál, amit csillagokban nem lehet kifejezni, talán nem is kell.

(x)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.