Egyes kutatások szerint a férfiak szakállában több bacilus éldegél, mint a kutyák bundájában. #fúj

Nem tudni, hogy merült fel ez a remek kutatási terület, ráadásul nem is a híres-neves “brit tudósok” részéről. Mindenesetre egy svájci kutatócsapat vette a fáradságot, és összehasonlította, hogy a kutyák szőrében vagy a férfiak szakállában van több bacilus, és nem voltak restek nyilvánosságra hozni a sokkoló felfedezést: az urak szakálla bizony gusztustalanabb négylábú barátaik bundájánál.

Persze vitathatjuk a kutatás módszertanát, és elmélkedhetünk,  vajon reprezentatív mintával dolgoztak tudósaink vagy sem, sőt, hivatkozhatunk arra is, hogy néhány bacinak ott a helye a bőrünkön, azért az eredmény elgondolkodtató. Pánik helyett adunk néhány tippet annak érdekében, hogy megfelelően tarthasd karban a szakálladat!

A szakállmosás komoly dolog

Ha megfelelő személyes higiéniára vágysz, a szakálladat is ugyanúgy kell ápolnod, mint a hajadat. A heti két-három hajmosás alkalmával sort kell keríteni a szakállmosásra is, és ha extra hajmosást iktatsz be például egy kemény edzés után, akkor sem szabad kihagyni az arcszőrzetet.

Különösen érzékeny bőrűeknek ajánlott spéci szakállsampont és -balzsamot beszerezni, hiszen az arc általában érzékenyebb a fejbőrnél, a hagyományos sampon irritációt okozhat.

Ha valami oknál fogva ki kellene hagynod egy szakállmosást, akkor is ajánlott alaposan átfésülni az arcszőrzetet, ezzel is megszabadulva némi nem kívánatos bacitól és szennyeződéstől.

Olajozz, de csak módjával!

A szakállolajak népszerűek, hiszen puhábbá, fényesebbé teszik a szőrzetet, ráadásul illatukkal a kellemetlen szagok ellen is hatnak. Ez azonban látszatmegoldás, ne dőlj be neki! Ráadásul a túl sok olaj zsíros hatást kelt, ami megint csak nem segít az ápolt külső elérésében.

A száraz szakáll a boldog szakáll

Hülye ötletnek tűnik, hogy hajszárítóval egyengesd a szakálladat, de valójában nem is rossz módszer. A sűrű, erős szőrzet magától nehezen szárad, és a nedves környezet a bacik kedvence.

Trimmelj rendszeresen!

A szakállnövesztéssel megszabadulsz a napi borotválkozási rutintól, de ez nem jelenti azt, hogy hagyhatod csak úgy, égbe-világba burjánzani az arcszőrzetet. Ahogy a haj, úgy a szakáll is tud töredezni, ezzel ápolatlan benyomást keltve. Legalább kéthetente érdemes trimmelni a végeket, hogy mindig tökéletes legyen a fazon.

Igen, a szakáll alatt is korpásodhat a bőr

Aki hajlamos a korpásodásra, könnyen szembesülhet azzal, hogy a szakáll alatt is hámlik, irritált a bőre. Ilyenkor érdemes első körben előkapni a jó Head and Shoulderst és alaposan megmosni vele a szakállat. Ha viszont az egyszerű, házi trükk nem válik be, irány a bőrgyógyász!

Ne félj borbélyhoz fordulni!

Ha a szakállápolás a sci-fi kategóriába esik az életedben, de nem akarsz lemondani a vikingkülsőről, csodás segítséget kaphatsz egy jó borbélytól. Amellett, hogy segít kialakítani az arcformádhoz és stílusodhoz illő szakállat, bőven ellát tanáccsal az otthoni ápolást illetően is.

És ezt olvastad már?
Hat pöpec kerti medence, amiben át lehet vészelni a nyarakat