Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az egész úgy kezdődött, hogy elszívtam életem első Behikéjét. Akkor még nem tudtam, hogy nem csak életem, de a világ egyik legdrágább szivarját szívom.

Úgyhogy gondoltam, utánamegyek egy kicsit a témának. Hogyan készülnek a legjobb szivarok, mi a titok mögöttük, és melyek a legdrágábbak.
A Cohiba talán az egyetlen, amit még az abszolút laikus is ismer. Mutatjuk, hogyan készülnek, és melyik ma a hat legdrágább szivar.

Így készül a szivar

Ezeket a Cohiba szivarokat a cég El Laguito gyárában, Havanában készítik. A gyárat még '68-ban húzták fel, csak azért, hogy Fidel Castronak készítsenek benne szivarokat. A szivarokat 1982-ig sehol nem lehetett megvásárolni.

A szárított és fermentált dohányleveleket méret, szín és textúra alapján válogatják. Minden szivart három különböző típusból készítenek: a borítólevélből, a kötőlevéltől és a töltőlevelekből.

A borítólevelekről eltávolítják az erezetet, hogy könnyebben tudják sodorni és finomabb, jobb minőségű szivart kapjanak. Itt kézzel, de van, hogy géppel történik az erezet eltávolítása.

Ahogy a bornál, kávénál, teánál - úgy a szivarnál is fontos a termőhely. A Cohiba szivarokhoz a leveleket Havana nyugati részén, Pinar del Rioban szüretelik. A speciális mikroklíma teszi egyedivé a szivarokat.

Több mint kétszáz éve ugyanazzal a technikával sodorják Kubában a szivarokat. Van, hogy egy család több generáción keresztül csak szivarokat sodor.

A sodrás végén egy éles pengével távolítják el a levél felesleges részeit. Egy sodró nagyjából 100 szivart tud elkészíteni egy nap.

A legutolsó lépés, hogy elkészítik a szivar jellegzetes végét, hegyét, amit fejnek neveznek.

A szivarokat ezután préselik úgy 15-20 percig, hogy tökéletes legyen a formájuk és a méretük.

Ezután ellenőrzik az összes szivart, hogy megfelel-e a gyár magas előírásainak. Ha valami hibázik, simán kidobják az egész pakkot. Ez a szivar a Behike, ami a Robustonál kisebb méretű.

A Behike méretet is jelöl, bár a Cohiba egyik legdrágább szivarja is pont ezt a nevet kapta. Jellemzően egy-egy ilyen prémium szivart 28-30 dollárért értékesítenek.

A fejet levágni kötelező, letüdőzni a szivart tilos.

A legdrágábbak

6) Cobiba Behike ($18,800 /doboz)

Az a bizonyos, amit szerencsém volt kóstolni. Elképesztő tömör, testes, sűrű füstű. Lehengerel. Már a legelső szippantástól olyan erővel kap el, mint egy kevésbé komolya szivar a fejhez közel. Szóval egy biztos: ha megkóstolod, érted, miről szól ez a szivar.

 

5) Gurkha His Majesty’s Reserve ($750/szivar, $14,999/doboz)

4) Gurkha Black Dragon ($23,000/doboz)

3) King of Denmark ($4,500/szivar)

2) Gran Habano #5 El Gigante ($185,000/szivar)

1) Mayan Sicars ($507,000/szivar)

 (forrás: BBC)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.