Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Minden a Liverpool szurkolóival kezdődött.

Státuszszimbólum.

Hogy egy szubkultúra tagja mit visel magán, ritkán a véletlen műve, ugyanis egy-egy pólóval, bakanccsal, cipővel, pulóverrel az ember egy csoporthoz való tartozását fejezte i. Ezek a típusú kódok Angliában nagyon erősek, ilyen vizuális üzenetet közvetítenek többek között a Fred Perry-pólók, a Martens bakancsok, az Umbro pulóverek, és mint megtudtuk: a Diadora-cipők.

A lelátókon szorongó népek körüli jelenségek a brit kulturális örökség részei, így tehát egyenként is érdeke, hogy a szurkolók nevezett egyének mit viselnek, milyen öltözékek mellett teszik le a voksukat. A Fila, Lacoste, Sergio Tacchini, Adidas és egyéb brandek mellett a nyolcvanas években tűntek fel a Diadora, egy hazájában is relatíve kis mennyiségben gyártó cég sneakerei, vagy ahogy Nagy-Britanniában nevezik: trainerei.

Az ok állítólag az, hogy 1977-ben Rómában rendezték az akkori BEK-döntőt, amin a Liverpool és a Borussia Mönchengladbach csapott össze. A Pool 3-1-re nyert, a szurkolók némelyike pedig bevásárolt a meccs után, és az odahaza ismeretlen márkának számító edzőcipőkkel tért haza.

Az idén hetven éves olasz brandről készült egy remek kisfilm, mutatjuk is.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.