Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Vannak stíluskorszakok, amik nem mennek ki a divatból. Na a nyolcvanas évek pont nem ilyen, de egyes elemei elég jól behozhatók 2018-ban. Így.

Egyes évtizedek divatirányzataira még mindig némi irigykedéssel nézünk: például a húszas évek jazzkorszakára, a füst-fény-csillogás Gatsby-stílusára vagy épp a magasított derekú, trapézos hetvenes évekre, amikor mindenki rockisten volt vagy annak öltözött és valamiért egy percig sem kínos 2018-ból visszanézve ez a korszak. A nyolcvanas évek viszont nem ment így a stílustörténet Hall of Fame-jébe, ami nem is meglepő; a rózsaszín-kék cicanacik, hajlakkozott-bodorított-hátranyomott sérók, úgy feszülő mini farmershortok csávókon, hogy hátulról meg sem lehet mondani, férfin vagy egy szőrös lábú nőn van – na, hát böcsületesen kínos szettek és outfitek jellemzik ezt az évtizedet, amiket nagyon nem sírunk vissza.

De.

Vannak olyan elemek, amik most 2018-ban lassan, oldalról sunnyogva, néhol az irónia és az ez-már-annyira-gáz-hogy-jó határán, de stílusosan visszatérnek a divatéletbe.

Cobain-, Douglas- és Sutherland-hajak

Habár a Nirvanát a legtöbben a kilencvenes évekkel azonosítjuk, a zenekar a nyolcvanas években kezdte megszagolni a tinédzserlelket. Kurt Cobain signature-haja, ami aztán a valóban a kilencvenes évek grunge-ával ment a mennybe, bőven a nyolcvanas évekből ered. Ugyanígy tér vissza a Michael Douglas-féle, hátranyalt 80-as évek stílus és a Kiefer Sutherland-féle, megrázott a 220 hajállítás is – persze mindezek némi csavarral, a mai kor trendjeivel jó összhangban.

Lazán és sportosan

A szupercsapat és egyéb legendás 80-as években nyomott sorozatokból látható, bő sportos szettek is visszatértek idén. Nagyon sok világmárka idei kollekciója gondolta újra ezt a stílust (például a Lacoste és a Hilfiger is), méghozzá nagyon menőn, szóval érdemes beépíteni a ruhatáradba.

Öltönyök és dzsigolók

Meg mernénk esküdni rá, hogy a túlméretezett öltönyök és blézerek trendjét Richard Gere és az Amerikai dzsigoló indította világ körüli útjára. Tud baromi kínos is lenni, de sok brand idei kollekcióiban nagyon is hordhatóan térnek vissza.

Helló, Magnum!

Na a trópusi mintás, rövid ujjú ingek olyan kőkeményen kínosak, mint a kád széle – legalábbis a nyolcvanas évek viselési módjával és fazonjaival. Mert 2018-ban ők is visszatérnek, de nem úgy, hogy Hasselhoffosan kilógatod belőle bimbó alattig a mellszőrödet és nem úgy, hogy lengedezik a felkarodnál – hanem slim cut, könnyen kombinálható, jól viselhető darabokban (de azért óvatosan!).

Előre a múltba!

A Vissza a jövőbennél kevés jobb korlenyomata van ennek az időszaknak, méghozzá olyan, amit a mai napig imádunk. Marty McFly deszkás-laza farmerstílusa visszatért a jövőből idén, méghozzá hipózott, gyűrt, slim cut fazonokkal. Ha jól kombinálod más stílusú darabokkal, akkor totál vállalható, sőt, vagány darab.

Úgyhogy úgy fest, harminc év lassan elegendő lesz, hogy megértsük, mi a jó ég történt stílusügyileg a nyolcvanas években.

(Képek: Fashionbeans)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.