Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem a világ legnagyobb dilemmája, de azért biztos eszedbe jutott már. Nekünk is, főleg így nyáron, úgyhogy körbejártuk és válaszolunk.

Tehát a napi lenni vagy nem lenni kérdés:

Vegyünk vagy ne vegyünk még egy réteget az ing alá?

Röviden és velősen: rajtad múlik. Nincs kőbe vésett divatszabálya, történelme, etikettje vagy valamilyen magasabb divatkörökben elfogadott megmondás róla. Van, akinek kényelmesebb, ha visel valamit az ing alatt és jobb érzést kelt benne; de ugyanígy van, aki meg nem szereti és kényelmetlenül érzi benne magát. Úgyhogy nézzük, milyen pró és kontra érvek vannak a hordás mellett és ellen!

A plusz egy réteg hordása mellett három fő érv szól:

  1. Ha hideg van jól jön még egy réteg
  2. Megvédi a drágább ingeket a dezodor- és/vagy izzadásfolttól
  3. Felfogja az izzadságot
  4. Elrejti az esetleges szőrszálakat

Tehát akármennyire paradoxnak is hangzik elsőre, de ha izzadós típus vagy, mindenképp vegyél valamit az ing alá. Így (tényleg furcsa módon) ezzel az extra réteggel elkerülheted, hogy hatalmas izzadságfoltok jelenjenek meg az ingeden, mert se nem esztétikus, se nem kellemes látvány. Küllem mellett pedig az is szempont, hogy a keményebb anyagú ingek kidörzsölhetik a tested bizonyos érzékeny részeit (pl.: hát közepe, mellbimbó, derék), ezért ha van olyan inged, amit amúgy szeretsz, de az anyaga kicsit durvább/keményebb, akkor mindenképp vegyél fel alá alsóneműt. Leggyakrabban az ilyen keményebb ingek azok, melyeket frakkhoz viselsz, illetve fekete vagy fehér nyakkendős dress code-os eseménynél (black tie, white tie code).

Ha fázós vagy, a plusz réteg nagyon jól jön egy hideg napon – nem kell magyarázni. Viszont ha abba a ritka embercsoportba tartozol, aki hamar kimelegedik, de mindezt nem kíséri izzadás (inkább csak bőrpír és kellemetlen érzés), akkor viszont elhanyagolhatod az aláöltözést.

Mire figyelj ing alatt

Először is nagyon fontos, hogy lélegző, kellemes, jó anyagból legyen a trikó vagy póló vagy ujjatlan, amit az ing alá veszel: kíméled a bőrödet, az anyag felfogja az izzadságot és egész nap kényelmes viseletet biztosít. Esztétikailag szintén nagyon-nagyon ajánlott ing alá öltözni, ha nagyon dús és sötét mellszőrzettel (és hátszőrzettel) rendelkezel. Ha az ing anyaga vékony, akkor amellett, hogy pöttyözötten fogsz izzadni, a kis szőrök még ki is tudnak bújni a finom anyag szálai közt – ez elég mókás látványt tud nyújtani, és nem feltétlenül a komolyan-vesznek-egy-tárgyaláson értelemben. Így bármennyire is férfias a mellszőrzet, ing alá ajánlott a trikó vagy póló, mely elrejti a dzsungelt.

Anyaga

Mint minden alsóneműnél, az ing alatt hordott trikó/pólónál is az a lényeg, ami a legtöbb alsó öltözetnél: hogy ne látszódjon, se színben, se anyagában az ing alatt, úgy viselkedjen, mint egy második réteg bőr. Legfontosabb szempontok: vékony, könnyű anyagból legyen, rugalmas legyen és simuljon a testedre, azaz a kar résznél is legyen kényelmesen feszes. Anyagában ajánljuk a pamutot vagy a pamutkeverékeket, mert ezek a legkényelmesebb/legkellemesebb viseletek. Színben alapvetően a fehéret választanád, igaz? Viszont sokszor egy testszínű trikóval sokkal jobban jársz, ugyanis nehéz ugyanolyan árnyalatú fehér ujjatlant találni, mint az inged. De! A fehér (vagy preferáltan irtó világosszürke) ujjatlan ezerszer jobb választás fehér ing alá, mint a fekete vagy bármilyen, színes darab – reméljük, ezzel nem mondtunk újat. Megfordítva a dolgot is ugyanez a helyzet: ne vegyél fehér trikót sötét ing alá, nem az a dolga, hogy látszódjon.

Színe és fazonja

V-nyak kivágás az ideális, mivel az akkor sem látszik ki, ha esetleg a felső inggomb ki van gombolva. Egyáltalán nem szép látvány, amikor egy elegáns ing alól kikandikál egy kerek pólónyak. Ha a V kivágás elég mély, akkor akár a felső két gombot is ki tudod gombolni; ez természetesen attól is függ, lazább vagy formálisabb alkalomra veszed fel az inget. Sajna az a tapasztalat, hogy a kerek nyak valahogy mindig kilátszik, így azt, ha lehet, kerüld el.

Lehetőség szerint keress olyan trikót, amelynek szinte alig látszik a varrásvonala, vagy a legjobb ha egyáltalán nem látszik, mert így egybeolvad a testeddel.

Fontos megjegyezni, hogy amit az ing alá veszel, az alsónemű legyen, ne hagyományos póló! Hogy mi a különbség? Az, hogy az alsónemű póló vagy trikó vékonyabb anyagból készül, mint a sima póló, és jobban rásimul a testedre. Általában bordázottak is, hogy rugalmasabbak legyenek és hogy könnyebben tudj benne mozogni, mintha rajtad se lenne. Szintén érdemes arra is ügyelni, hogy a trikó elég hosszú legyen, hogy ha mozogsz benne, akkor ne csússzon ki a nadrágodból.

Mi van, ha nagyon utálod?

Ha kényelmetlennek érzed, hogy van rajtad még egy réteg, vagy egyszerűen nem találsz olyat, ami ne látszana az inged alatt, akkor érdemesebb jobb minőségű, vastagabb anyagú ingekre vadászni, ami alá nem indokolt, hogy normális esetben felvegyél egy trikót. Ha esetleg van rajtad pár kiló felesleg, akkor a trikó plusz rétegként kövéríthet, szóval óvatosan bánj ezzel; célszerű, hogy a trikó testhezálló legyen, hogy minél kevesebb plusz tömeget adjon vizuálisan.

Sokan azt mondják, hogy higiénikusabb az inget trikóval/pólóval hordani, de ha rendszeresen mosod az ingeidet, és nem vagy az a nagyon izzadós típus, akkor nem lesz gond a higiéniával sem.

Trikó vagy alsónemű póló?

Az ujjatlan trikónál jobban látszanak a vonalak; egyértelműbb, hogy van az ing alatt valami. Persze a pólót is csak akkor lehet kvázi láthatatlanná tenni, ha betartod a fentieket (rugalmas, könnyű anyag, testre simuló/feszes darab). A trikó nem fogja megvédeni a gyönyörű ingedet a hónaljrésznél a dezodor- és izzadságfoltoktól, így érdemes ezt is átgondolni, hiszen a legtöbben azért hordanak valamit az ing alatt, hogy azt megvédjék ezektől. A trikó nem kifejezetten elegáns darab, ezért mérlegeld, milyen alkalomra öltöznél ing alá. Összességében azt gondoljuk, érdemesebb egy jó minőségű alsónemű pólót keresni; ha ajánlhatunk valamit, akkor próbáld ki szürkében vagy testszínűben, mert az látszik át a legkevésbé.

De ne feledd, hogy mindezen szempontok után is a nap végén az a lényeg, hogy jól érezd magad abban, amit viselsz. Úgyhogy mérlegeld, miben érzed magad egész nap komfortosan (ebbe ugyebár beletartozik az is, hogy a környezeted milyen visszajelzéseket küld feléd, mert hát attól is jól érzi az ember, ha megdicsérik), és dönts eszerint!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.