Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Thaiföldön, Csiangraj régiójában egy nagyon különleges kortárs buddhista templomra bukkanhatunk. A Vat Rong Kun, azaz a Fehér Templom egy teljes egészében fehér és apró üvegdarabokkal, illetve gazdag díszítőelemekkel kirakott épület, amelyet még Chalermchai Kositpipat tervezett 1997-ben.

A templom turisták egyik közkedvelt, ingyenesen látogatható célpontja. A eredeti templom egyébként jóval nagyobb múltra tekint vissza, csakhogy már annyira rossz állapotban volt, hogy mindenképpen szakszerű renoválásra volt szorulva. Források hiányában viszont

Tíz év múlva el is készült, a végeredmény pedig egészen káprázatos lett. Mintha csak menny és pokol elevenedne meg előttünk,

A fehér templom egy kis tó feletti hídon közelíthető meg, a híd előtt egy kör alakú tér van, melyből kezek nyúlnak ki. Ez a terület lényegében az emberi szenvedést ábrázolja.

Mintha csak a pokolban járnánk, ugyanakkor amint átsétálunk az épülethez vezető hídon, a halálokon és újjászületéseken átvezető állapotba kerülünk, ahol már nincs szenvedés. Ez lényegében a buddhista tanokból jól ismert boldogsághoz vezető út, amelynek a megtalálásához viszont először túl kell jutnunk a vágyakon, a kísértéseken és a szenvedéseken.

A templom falain a hagyományos buddhista építményektől eltérően a jó és rossz színes, modern megjelenítéseit láthatjuk, freskók formájában. Néhány erős popkulturális utalás is visszaköszön itt, hiszen Batman, Spiderman, Elvis és Vasember ihlette képeket is láthatunk, a templom hátsó falán pedig Buddha arany freskója tündöklik.

Van továbbá egy aranyépület, amely pihenőhelyként szolgál. Míg a fehér templom az emberi tudatot, addig az arany épület a testet jelképezi – ugyanis az aranyat a világi vágyak és a pénz fókuszpontjaként képzelhetjük el.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.