Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Oké, mi sem vagyunk jövőbelátók, és tudjuk, hogy bármi megtörténhet. Becsapódhat egy meteor, felütheti a fejét pusztító járvány, de a technológia jelenlegi állása szerint azért van néhány tipp a nem is túl távoli jövőre nézve.

Az efféle jövendöléseknek mindig van tábora, aztán meg jó nagy ellentábora is. Vannak, akik szerint 1-2 évtized múlva olyan jólétben élhetünk, amit el sem tudunk képzelni, mert gépek, robotok, programok elvégeznek helyettünk minden munkát, ergo kiváltanak minket és nem lesz más dolgunk, csak élvezni az életet.
Azért, ha ennyire nem is vagyunk optimisták, ezen a 8 területen biztos óriási változásokat fogunk tapasztalni.

 1. 1000 dolláros emberi agy
  2025-ben vásárolni tudunk majd 1000 dollárért olyan számítógépet, ami 10000 billió műveletet képes elvégezni másodpercenként. Ez tulajdonképpen megegyezik az emberi agy működési, feldolgozási sebességével.
 2. Billió-sszenzoros gazdaság
  Az Internet of Everything hihetetlennek tűnő jóslata szerint 2025-re 100 milliárd eszköz fog már összekapcsolódni a Földön, amelyek egytől-egyig képesek adatokat gyűjteni és továbbítani. A Cisco becslései szerint ezek a szenzorok és az általuk begyűjtött adatok 19 billió dolláros értéket képesek előállítani.
 3. Tökéletes tudás
  Jó úton járunk a tökéletes tudás felé. Hála a billió érzékelős adatgyűjtésnek mindenütt körülöttünk (autók, műholdak, drónok, kamerák), hamarosan bármit megtudhatunk, amit szeretnénk. Bárhol, bármikor szerezhetünk adatokat arról, amire kiváncsiak vagyunk. Ha jobban belegondolunk, már ma is nehéz olyat beírni a keresőbe, amire ne találnánk legalább néhány találatot.
 4. 8 milliárd hyper connedted, azaz globálisan összekötött ember

  A Facebook, a SpaceX, a Google, a Qualcomm és a Virgin azt tervezi, hogy globális kapcsolatot építenek ki minden ember között a Földön, az információ sebességét pedig egy megabit/másodpercet meghaladóra húznák fel. Ez a jelenlegi, nagyjából 3 milliárd összekötött ember után plusz 5 milliárdos bővülést jelentene. És ők nem úgy fognak belecsöppenni az internet világába, mint mi 20 évvel ezelőtt: az 1 Mbps kapcsolat, hozzáférés a világ szinte minden infojához a Google révén, 3D nyomtatás, Amazon, mesterséges intelligencia, és még sorolhatnánk mi fogadja őket a virtuális világban.
 5. Az egészségügyi rendszer bomlása

  A meglévő egészségügyi rendszereket a jóslatok szerint teljesen felváltják újabb modellek, amelyekben az ellátás jobb és hatékonyabb lesz. Több ezer startup (és a mai online óriások, mint a Google, az Apple, a Microsoft, az SAP, az IBM) fog belépni a piacra, learassa ennek a 3,8 billió dolláros piacnak a babérjait egy jobb, demokratikusabb rendszerrel.
  Biometrikus érzékelőkkel, mesterséges intelligenciával tulajdonképpen mi magunk fogjuk tudni a legnagyobb részletességgel nyomon követni az egészségünk állapotát. Elindul egy olyan tanulási folyamat, amelynek köszönhetően tudni fogjuk a rák, a szív-, vagy a neurodegeneratív betegségek kiváltó okát, és azt is, mit kell tennünk a megelőzés vagy a gyógyulás érdekében. Robot sebészek fognak önállóan műtéteket végezni, maximális hatékonysággal, fillérekért. Mindannyian képesek leszünk szívet, májat, tüdőt vagy vesét növeszteni, amikor csak szükségünk van rá, és nem kell éveket sorbaállni egy donorért. Ha így lesz, akkor bizonyára a túlnépesedés, a migráció esetleg más pusztító kórok fogják a vesztünket okozni, de ez már egy másik kérdéskör.
 6. Kiterjesztett-, és virtuális valóság

  A kezdeményei már szemmel láthatóak, és ijesztően valóságosak. Milliárd dollárokat fektetett a Facebook (Oculus), a Google (Magic Leap), a Microsoft (Hololens), a Sony, a Qualcomm, vagy akár a HTC is az új generációs kijelzőkbe és felhasználói felületeketekbe. A képernyő  tulajdonképpen úgy, ahogy van eltűnik, és helyébe szemüvegek jönnek. A végső modellek ma még elképzelhetetlen változaásokat fognak okozni számos iparágban: a kiskereskedelemben, az ingatlanértékesítésben, de az oktatás, az utazás, a szórakozás, és az alapvető emberi működésünk minden területén is.
 7. Mesterséges intelligencia

  A következő évtized mesterséges intelligenciája olyan lesz, mint a Jarvis az Iron Manből, a kibővített képességeinek hála mindent képes lesz megérteni és megválaszolni. Cégek, mint az IBM, a DeepMind és a Vicarious folyamatosan azon dolgoznak, hogy kifejlesszék a következő generációs AI rendszereket. Egy évtized, akkor normális, hogy az AI hozzáférést hallgatni az összes beszélgetést, olvassa el az e-maileket, és átvizsgálja a biometrikus adatok, mert a fejjel és a kényelem lesz olyan óriási. Egy évtized múlva teljesen normális lesz, hogy hozzáférést adhatunk majd a mesterséges intelligencián alapuló rendszereknek, hogy a beszélgetéseinket hallgassák, elolvassák a levelezésünket, átvizsgálják a biometrikus adatainkat.
 8. Blockchain

  Ha a blockchainről még nem is hallottál, a Bitcoinról már biztosan. Ez a decentralizált (globális), demokratizált, rendkívül biztonságos kriptovaluta pontosan a blockchainen alapul. Az igazi innováció a blockchainben maga a protokoll, amely lehetővé teszi a biztonságos, közvetlen, azonnali digitális érték (mint a pénz, szerződések, készletek, IP) átvitelét eszközök között. A befektetői szerint, akik tízmilliókat költöttek a fejlesztésére (dollárban) ez legalább olyan fontos a mai világban, mint mint maga az internet létrehozása volt.

(forrás: Singularityhub)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.