Tuti találkoztál már új cipő vásárlásakor kis zacskókkal vagy golyókkal, amelyeket csuklóból vágtál ki a szemetesbe. Nos, nem kellett volna.

Bár tény, hogy sok esetben az van ezekre ráírva, hogy throw away, azaz dobd el a 'csába, de attól még a szilikagéles zacskóknak bizony hasznát vehetjük máskor is.

Márpedig ha valamit megtanultunk a mai világban, akkor az az, hogy újrahasznosítunk, amikor csak lehet.

De hogy mire jó a szilikagél?

A legfőbb erénye az, hogy remekül magába szívja a nedvességet, és könnyen kiszárítható. Például egy nagyon nedves szobában nagyobb kiszerelésben remek segítséget nyújt abban, hogy megelőzhesd a falak penészedését.

Miután pedig megszívta magát nedvességgel, elég mikrohullámú sütőbe vágni, öt-tíz percig melegíteni, majd mikor kiszáradt, újra fel lehet használni.

Nyilván a cipősdobozba rakott kis tasak egy szoba szárazon tartására alkalmatlan, viszont van millió helyzet, amikor hasznát veheted. Például egy fotóstáskába remekül jöhet, hogy az objektív gombásodását megelőzd, ahogyan bőrtáskában is, hasonló célból. Az autó szélvédője alatt, de a szekrényekben elrejtve is jó megoldás, hogy a nedvességet felvegye. De igazából bármit is akarunk tárolni – régi fotók, dokumentumok, vetőmagok, szerszámok –, és tartunk a nedvességtől vagy annak következményeitől, jó ötlet lehet bevetni egy ilyen kis tasakot. Amikor megszívja magát, jöhet a mikró. Hajrá!

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Napsütéssel hajózgatni a tengeren: Greenline 40 napelemes-akkumulátoros elektromos jacht