Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Dél-Amerika és Ausztrália között elterülő Francia Polinézia mondjuk eddig is az a hely volt, amelyet nem volt nehéz turisztikailag értékesíteni, de így, hogy egy úszó várost is terveznek a szigetcsoportra, valószínűleg még kapósabbá válik.

Mutatunk néhány fotót, hogy szavak nélkül is értsd, miről beszélünk:

A San Franciscóban székelő Seasteading Institue már mintegy tíz éve ügyködik azon, hogy Francia Polinézia kormányával egyezségre jusson a projekttel kapcsolatban – és nemrég az együttműködési szerződést is sikerült aláírni, így jövőre már el is kezdődhetnek a munkálatok.

Ha minden jól megy, a különleges városban lakóházak, szállodák, irodák és éttermek is lesznek, problémát okoz viszont az, hogy a tengerszint folyamatosan csökken, így olyan úszó várost kell megalkotni, amely nem fut zátonyra – így valószínűleg egy védettebb öbölbe terveznék a várost. 167 millió dollárba fog kerülni nagyjából az egész, de a projekt fejesei biztosak abban, hogy az úszó város gazdaságilag sikeres lesz – ugyanis nagyon bíznak abban, hogy a még jobban fellendült turizmus csuklóból lerendezi ezeket a kérdéseket.

Az úszó komplexum alapját egyébként egy meglehetősen érdekes és határozott elgondolás adja: megszabadítani az emberiséget a politikusoktól, és átírni a társadalom irányadó szabályait – ezek a mottók szépen is csengenek, bár kissé visszásan hat a belőlük áradó társadalomkritika, ha jobban belegondolunk, hogy egy hatalmas gazdasági beruházásról van szó a világ egyik legdrágább szigetcsoportján, ahová elsősorban a dúsgazdag turistákat várják fogyasztani. Ja, mindezt az Európai Unión belül, ugyanis Francia Polinézia hivatalosan francia külbirtok – ennyit meg a politikai felszabadulás alól.

Szóval nem tudjuk, valóban komolyan gondolták-e ezt az „új világot teremtünk” dolgot, vagy csak így csalogatnák a hétköznap sokat gürcölő, nagy pénzeket akasztó, titkon gyermeklelkű lázadókat a dubajos minivilágba; de ha kapunk pár jegyet Tahitire az úszó város felhúzása után, biztos, hogy nem hagyjuk ki.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.