Így fest az univerzumunk egyetlen lenyűgöző üveggömbbe zárva
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

The Universe in a Sphere a hivatalos megnevezése annak a kickstarteres projektnek, amelyen – főként, ha vonz a misztikum és a csillagászat – jó eséllyel el fogsz ámulni. Bár tegyük hozzá, hogy a kis üvegcsodában „csupán” az univerzumunk egy általunk ismert szelete, a Laniakea galaxis-szuperhalmaz látható – melynek ugyebár mi is a részesei vagyunk.

A kis gömb 380 ezer lézerpontot tartalmaz, melyeknek mindegyike egy-egy galaxist jelöl, egy galaxisban pedig akár több milliárd csillag is lehet. Eszméletlen, hogy mindezt egy 800 grammos üvegtárgyban megcsodálhatjuk:

A galaxisunkban, a Tejútrendszerben nagyjából 300 milliárd csillag található, és amennyiben át szeretnénk szelni fénysebességgel, úgy 120 ezer évre volna szükségünk – persze szigorúan képzeletben, hiszen fénysebességet nyugalmi tömeggel rendelkező anyag elviekben sem érhet el. A szomszédos Androméda-galaxisig az utazás 2,5 millió évig tartana – szintén fénysebességgel.

Az Androméda és a Tejútrendszer is egy-egy apró szelete az 520 millió fényév (azaz 160 megaparsec) széles Laniakea galaxis-szuperhalmaznak – amely a gömb közepén látható. Amennyiben az üvegtárgy „életnagyságú” lenne, úgy annak az északi pólusától a déliig 815 millió (fény)év alatt jutnánk el – beleszámolva a fénylő galaxisfelhőt körülölelő üres tereket is.

Amennyiben szeretnéd a „mérhetetlenül hatalmas égboltot” – a Laniakea ugyanis ezt jelenti hawaii nyelven – az éjjeliszekrényeden látni, úgy 39 eurós áron megrendelheted, és ha minden jól megy, februárban már házhoz is szállítják.

Egyébként érdemes hozzátenni, hogy erre a kickstarteres projektre 11 ezer eurót szerettek volna a német tervezők, de már 180 ezernél tart a gyűjtés, úgy, hogy még hátra van 20 nap. Szóval úgy tűnik, lesz rá érdeklődés ezerrel. Ami nem csoda.

Ezt olvastad már?

(forrás: Kickstarter; a borítóképen a Tejútrendszer látható)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.