1300 éves sílécet vetett ki magából a norvég Digervarden hegy jégtakarója

A sztoriban az a pláne, hogy ez annak a lécnek a párja, amit még 2014-ben találtak meg régészek.

2014-ben egy vaskori leletet, egészen pontosan egy fából készült sílécet találtak a kutatók a Norvégia nyugati részén elterülő Digervarden hegységben. A léc az elmúlt évezredet a vastag jégtakaróba ágyazódva töltötte.

Ahogy a hegy gleccserei lassan visszahúzódnak, sok kincsnek számító régészeti lelet bukkan fel évről évre. A környéken rendszeresen előkerülnek bőrcipők, vadászszerszámok, ruhák, csontok és más emberi maradványok, mint például hajszálak is. A jég szinte tökéletes állapotban megőrzi a tárgyakat, így nem túlzás azt állítani a Digervarden lényegében a jégrégészet egyik Mekkája.

A vaskori síléc elég nagy, 187 centiméter hosszú és 17 centiméter széles. A lécet a lábhoz kötőelemekkel rögzítették, többnyire bőrpántokkal vagy nyírfakéregből készült zsineggel.

– mondta Lars Pilø, a norvég Glacier Archaeology Program régésze, majd folytatta: ezek a sílécek értelemszerűen nem sorozatgyártásban készültek, így teljesen természetes, hogy van köztük különbség. Egyébként nem ez a pár a legrégebbi léclelet, korábban találtak olyan tárgyakat is is, amelyek nagyjából 6000 évesek lehettek.

A kutatók sokáig azt feltételezték, hogy régen az emberek télen kerülték a magasan fekvő területeket, de az elmúlt évtizedekben olyan sok ennek ellentmondó tárgy került elő, hogy ez a közvélekedés kezd megváltozni.

A léc megtalálásának körülményeiről egy rövid videó is készült:

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.