Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Péntek reggel az oroszok néhány percig azt gondolhatták, hogy kis késéssel mégis eljött a decemberre ígért világvége, esetleg az USA némi fáziskéséssel elkezdte törleszteni a hidegháborús sérelmeket. Ez sem lett volna sokkal valószínűtlenebb, mint ami valójában történt, hiszen rendkívül ritka, hogy egy meteor sűrűn lakott terület felett robbanjon fel.

Becslések szerint évente nagyjából ötszáz meteor éri el a Föld felszínét, ezek mérete nagyjából egy üveggolyó és egy kosárlabda nagysága között mozog, a reggel Oroszországba csapódó viszont ennél lényegesen nagyobb volt.

Oroszországba szeretettel

A modern kori, igazolt meteorbecsapódásoknak mindeddig nem volt halálos áldozatuk, ami az első hírek szerint szerencsére így is maradt: a pénteki, több mint tíztonnás meteor több száz sérültet hagyott maga után, akiknek többségét a kitörő ablakokból szétrepülő üvegszilánkok sebeztek meg, de halottakról nem érkezett hír. A Cseljabinszk és a Szverdlovszk fölött is elhaladó meteorról számos felvétel készült, darabjai pedig több száz kilométeres területen szóródtak szét.

Hatalmas lyuk Dél-Afrika szívében

A legnagyobb kráter, ami igazoltan meteor becsapódásaként jött létre, a Dél-Afrikai Köztársaság Free State tartományában található Vredefort kráter. A 300 km átmérőjű mélyedés egy körülbelül tíz km nagyságú meteor becsapódása nyomán jött létre, ami nagyjából 100 millió megatonna TNT felrobbantásának megfelelő pusztítást okozott, úgy kétmilliárd évvel ezelőtt.

Ami a T-Rexnek is sok volt

A 65 millió évvel ezelőtt végbemenő kréta-tercier kihalási esemény okát ugyan a mai napig sem igazolták minden kétséget kizáróan, a legvalószínűbb, hogy a dinoszauruszok és számos más faj kihalását okozó folyamatot egy vagy több meteor becsapódása idézte elő. A tudósok szerint a 14 kilométer átmérőjű meteor a mexikói Yucatán-félszigeten csapódott be, létrehozva a 160 kilométer kiterjedésű Chicxulub krátert. A kutatók néhány éve arra a következtetésre jutottak, hogy egy ilyen becsapódás elég erős lehetett ahhoz, hogy kipusztítsa a földi élet 75 százalékát, többek között a röpképtelen dinoszauruszokat is.

És egy másik pályázó a dínógyilkos címre

A dinoszauruszok kihalását okozó meteorit sokak szerint viszont nem is Mexikóban zuhant le, hanem az Indiai-óceánba csapódott. Az Indiai-óceánban található Siva-krátert a tudósok szintén nagyjából 65 millió évesre becsülik, az elképzelés szerint a 400–600 kilométer kiterjedésű bemélyedést egy 40 km átmérőjű aszteroida hozhatta létre. Az elmélet szépséghibája, hogy többen azt is vitatják, hogy az Indiai-óceánban található kráter valóban meteorbecsapódás eredményeként jött létre.

Rejtélyes tízezer halott

Bár megerősítést soha nem nyert, a kínai Hansi tartományban 1490. február 3-án becsapódó meteor állítólag nagyjából tízezer emberrel végzett. Mivel a történetek „zuhanó kövekről” szólnak, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy az aszteroida a levegőben darabjaira robbanhatott, halálos meteoresőt szabadítva a környéken lakókra, bár a tízezer áldozatról szóló részt erős túlzásnak tartják.

Ami mindenkit levett a lábáról

Bár halálos áldozatai nem voltak, a legismertebb meteor-becsapódás az 1908. június 30-án bekövetkezett tunguszkai. A meteor még a levegőben, nagyjából nyolc kilométer magasban megsemmisült, a robbanás azonban elementáris erővel söpört végig a szibériai tajgán: a robbanás helyszínén legelő állatok hamuvá égtek, harminc kilométeres körzetben gyökerestül kicsavarta a fákat, a lökéshullám pedig hatvan kilométeren belül minden embert ledöntött a lábáról.

Ahogy lenni szokott, a tunguszkai eseményről számos legenda kelt szárnyra, a legfigyelemreméltóbb egészen új keletű: 2004-ben orosz kutatók azt közölték, hogy a helyszínen végzett kutatások során egy „földönkívüli műszaki eszköz” maradványaira bukkantak, ami bizonyítékot jelent arra, hogy a meteort – ami kis híján a földi civilizáció végét okozta – egy „külső erő” robbantotta fel.

Emberre támadt a meteor

Az első igazolt modern kori eset, amikor egy meteor eltalált valakit, 1954. november 30-án következett be az alabamai Sylacaugában. A házában tartózkodó Ann Hodgest a tetőn keresztül találta el egy négykilós meteor, aki a becsapódás következtében komoly zúzódásokat szenvedett. Bár a bejelentések alapján az elmúlt közel hatvan évben több hasonló eset is történt, ezt csupán nagyon ritkán sikerült hitelt érdemlően bebizonyítani.

Amikor majdnem vége lett a világnak

Bár könnyen lehet, hogy nem szoktad ünnepelni, jobb ha tudod, hogy szeptember 29-e a második születésnapod. 2004-ben ezen a napon suhant el a Földtől alig másfél millió kilométerre a négy kilométer átmérőjű Toutatis aszteroida, amely becsapódva alsó hangon is több százmillió ember halálát okozta volna. Hogy kontextusba helyezzük, mennyire kevésen múlt az ütközés: az aszteroida alig ötször távolabb haladt el a bolygótól, mint amilyen távolságban a Hold kering. Bár nem centiken, de azért nem sokon múlt.

(Fotó: Flickr)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.