A leginkább utált gyakorlat az egyik legjobb is, amit a testeddel művelhetsz
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A négy-/hatütemű fekvőtámasz az a gyakorlat, ami során – ha jól csinálod –mocskosul elfárad a lábad, a törzsed, a karod, miközben a tüdődet is kiköpöd, vagyis nyugodtan kiérdemelte a világ egyik legutáltabb gyakorlatának járó címet. És ezen a megállapításon az sem nagyon segít, hogy elég jól égeti a kalóriát. A helyzet viszont az, hogy a legtöbb szakember szerint pedig gyűlöleted tárgya éppen az egyik legjobb dolog, amit a testeddel művelhetsz.

Az iskolában valószínűleg nem magadtól csináltad a négy-/hatütemű fekvőtámaszt, kötelező önkínzás volt, most viszont már rájöttél, hogy testnevelésórák híján egyszerűen muszáj valamit mozognod, és nemcsak azért, mert le akarsz dobni magadról egy-két kilót, hanem mert nem hülyeség fitten tartani testedet. Ezért túlteszed magad a mérhetetlen undoron és

  • leguggolsz,
  • fekvőtámaszba ugrasz,
  • (karhajlítást végzel,)
  • (kinyomod magad fekvőtámaszba,)
  • vissza ugrasz guggolásba,
  • felugrasz (tapssal a fejed felett).

És igen, tényleg jól választottál, legalábbis a legtöbb szakembernek az az általános vélekedése a négyütemű fekvőtámaszról – illetve annak hatüteművé nehezített változatáról –, azaz a burpee-ről, hogy az egyik legjobb gyakorlat, mert

  • szinte minden izomcsoportot megmozgat és erősít,
  • erőteljesen felpörgeti a szívet, a véráramlást,
  • így elég jó kalóriaégető hatása is van,
  • és nem utolsó sorban: bárhol végezhető.

A burpee-t Royal Hiddleston Burpee fiziológus találta fel, még 1939-ben, amikor a Columbiai Egyetem hallgatója volt. Célja az volt, hogy olyan egyszerű gyakorlatot/gyakorlatsort alkosson, ami képes fitté tenni a hétköznapi embereket.

Ez egyébként annyira hatásosnak bizonyult, hogy a besorozott amerikai katonákat eszerint osztályozták a második világháború idején. A katonáknak 1 percen belül annyit kellett megcsinálniuk, amennyit bírtak. 27-től rossznak, 41-től pedig nagyon jónak számított a teljesítmény.

Ellenvélemény

Ahogy mondtuk, a legtöbb szakember szerint ez az egyik legjobb gyakorlat, vagyis ebből következik, hogy vannak, akik szerint nemhogy nem az, de egyenesen az egyik legrosszabb.

Utóbbi csoportba tartozik, Michael Boyle személyi edző is, szerinte nem ez a gyakorlat a legmegfelelőbb választás tested átmozgatására és fejlesztésére, sőt, „ennél szó szerint bármi jobb!”, mert a sok ismétlés miatt garantáltan megviseli a váll leggyengébb, elülső részét, izmait és ízületeit egyaránt.

A szakember szerint az alsótest és a felsőtest erősítésére, valamint állóképességünk fejlesztésére is vannak ennél jobb gyakorlatok, ő inkább a felugrással kombinált guggolást, a sima fekvőtámaszokat, illetve a magas intervallumú edzéseket ajánlja.

Mindenesetre, ha csinálod, így csináld – a négy- és a hatütemű variációját is láthatod:

Ez is érdekelhet:

(Forrás / fotó: crossfitthebridge.com / Pinterest)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.