A legjobb appok utazáshoz – ingyen!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az okostelefon az új iránytű, semmi kétség. A kétkilós Lonely Planet cipelésének vége, ahogy minden más hagyományos értelemben vett útikönyvnek is harangoztak. Nincsenek többé fénymásolt szállodafoglalások, utasbiztosítások. Már fényképezőgépet sem kell vinned, mert ott a telefonod, ami a megfelelő app-pal olyan képeket készít, hogy Helmut Newtonnak érezheted magad. Ügyes applikációk, amelyek erősen ajánlottak minden modern nomádnak.

Okosan utazom - SmartCity Bp


Kicsit lassú, kicsit döcög, de legalább a miénk. Kábé így vannak a hazai gyártású alkalmazások zömével a hazai júzerek. Az Okosan utazom – Smartcity Budapest kifejezetten a fővárosra szabott megoldás, ami jól jöhet, ha egy budapesti kirándulás első felvonásaként éppen a Kelenföldi buszpályaudvaron állsz és el akarsz jutni a várós túlsó felén fekvő, ázsiai messzeségben lévő Állatkertbe. A SmartCity segítségével könnyen megtervezheted útvonaladat a városon keresztül. Akár cím alapján a keresővel, akár a térképre hosszan nyomva kijelölheted úticélodat, majd megláthatod, hogy a BKV és opcionálisan a MÁV vonalait használva, miképpen juthatsz el oda. A menetrend böngészés tulajdonképpen hasznos dolog, és Japánban működne is, persze nem az alkalmazás hibája, hogy a BKV járatok totál kiszámíthatatlanul közlekednek.

Waze


Van az Egérút, ami magyar, de még vannak gyermekbetegségei, úgyhogy (egyelőre) jobb szívvel ajánljuk a Waze-t. Ez az alkalmazás azoknak hasznos, akik autóval mennek nyaralni, ugyanis a Waze amolyan felturbózott online útinformként működik. Ami megkülönbözteti egy átlagos GPS rendszertől, az az, hogy közösségi alapon működik, vagyis a felhasználók által elért átlagsebességek alapján tervezi az útvonalat és szolgáltat valós idejű forgalmi információkat. Az Egyesült Államokra és Nyugat-Európára részletes térképpel rendelkezik, a világ többi részét egyelőre eltérő aprólékossággal sikerült feldolgozni.
Jelenleg iOS, Android, Windows Mobile, Symbian, és BlackBerry verziója létezik és persze ingyenesen letölthető. (Ahogyan az Egérút is, ami értelemszerűen magyarul nyelvű.)

XE Currency


Nagyon tetszik ez a mexikói sombreró, drágám, és csak 200 peso. Jó, de hány forint is 200 peso? Ilyen esetekben tökéletes megoldás a XE Currency. A rendszer a nemzetközi pénzpiacok éppen aktuális középárfolyamai szerint dolgozik, és közel 200 valutát ismer, melyből az app egyszerre tízet tud váltani. Egy halom egyéb okosságra is képes, olyasmikre, ami inkább bankárok vagy valutaűzérek számára hasznos, nem pedig turistáknak (például megnézhetjük, hogyan változott egyes valuták egymáshoz viszonyított értéke az elmúlt évek során). Az ingyenes app-ot eddig közel 5 millió alkalommal töltötték le, a műfajában ő a király. (Egyébként 200 peso az nagyjából 3400 forint, szóval alkudd le azt a sombrerót!)

BOOKING.com


Eddig több mint 2.5 millióan töltötték le ezt a programot, ami messze van a világrekordoktól, de a kommentelők véleménye szerint megbízható app-ról van szó. Ez a rendszeresen frissített alkalmazás 19 nyelven érhető el, a felhasználóbarát kezelőfelület segítségével a szálláshelyek keresése és foglalása játszi könnyedséggel abszolválható feladattá válik. A rendszerben szereplő 190.000 hotelbe díj nélkül lehet foglalni, ráadásul az alkalmazás folyamatosan tájékoztatja a használóját akciós ajánlatokról, ezeken felül pedig GPS koordináták alapján közelünkben lévő szállásokat is megjelenít. Az ilyen és ehhez hasonló cuccok valóban megkönnyítik és meggyorsítják a szállodaválasztást és a foglalási procedúrát, (például elég a telefont megmutatni a recepciósnak, nem kell kinyomtatni a foglalást) ráadásul a kommentek mennyisége garantálja, hogy valós képet kapunk egy-egy szálláshelyről.

Instagram


Tech rovatunk éppen a napokban számolt be az Instagram legújabb, Androidra hangszerelt verziójáról. Ideje volt a húzásnak azok után, hogy Apple termékekről eddig kábé 150 millió képet osztottak meg a júzerek, igaz, ez a húzás a fenti videó szerint sok iPhone tulajt elszomorított. Az Instagram az applikációk világának egyik sikersztorija, ami nem csoda: iszonyúan bénának kell lenni ahhoz, hogy olyan képet készíts vele, amitől nem sárgul el az irigységtől minden ismerősöd. Effektek, szűrök, amik pár gombnyomással totál profi kinézetet varázsolnak a legátlagosabb, legszürkébb látványnak is. A hagyományos fényképezőgépeknek annyi, a trendy turisták Instagramot használnak és pont.

Hamarosan folytatjuk a 2. résszel!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.