Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Economist magazin évente kétszer frissíti a világ legdrágább városait összegyűjtő listáját, amelyet 160 termék és szolgáltatás – élelmiszerek, lakásbérlés, közüzemi számlák, iskoláztatás költségei, háztartási eszközök – árait összehasonlítva számol ki. Nézzük, mely városok végeztek a lista élén!

 1. 10/10


  Genf, Svájc

  Genf már több alkalommal is vezette a nagy hagyományokkal bíró gazdasági lap listáját, idén szégyenszemre be kell érnie a tizedik hellyel. Hét pozíciót zuhanni elég szokatlan, a The Economist összeállításában nem jellemzőek az ekkora mozgások, de idén sok ilyen le-fel liftezés történt.

 2. 9/10

  Caracas, Venezuela

  Venezuela gazdasága kis túlzással sem nevezhető erősnek, fővárosa pedig nem tartozik a legnépszerűbb turisztikai célpontok közé, ám a tavalyihoz képest huszonöt helyet javítva mégis a top tízbe katapultált. Szakértők szerint ennek oka a húszszázalékos infláció, és az amerikai dollár fix árfolyamon történő váltása. Caracas ugyanolyan hely maradt, mint volt, csak elszabadultak az árak.

 3. 8/10

  Párizs, Franciaország

  A tavaly a hatodik helyet birtokló fény városa is olcsóbb lett valamelyest, de lehet, hogy csak a riválisok lettek költségesebbek. A top húszban nyolc európai metropolisz szerepel, vagyis Ázsia után itt vannak a legdrágább városok.

 4. 7/10

  Zürich, Svájc

  Svájc továbbra sem számít olcsó helynek, de Zürich hat helyet zuhanva idén már csak a hetedik helyen szerepel. Azért még ne kezdjünk el aggódni a svájci gazdaságért.

 5. 6/10

  Szingapúr

  A világ húsz legdrágább városából tizenegy Ázsiában található, és ez meglehetősen beszédes adat. Folyamatosan emelkednek a költségek, és minden bizonnyal egyre több város kerül majd fel erre a listára a régióból.

 6. 5/10

  Melbourne, Ausztrália

  Az erős ausztrál dollár nagy szerepet játszik abban, hogy Melbourne négy helyet jutott előre a The Economist listáján.

 7. 4/10

  Oslo, Norvégia

  A korábban méregdrága svájci városok olcsóbbak lettek, de Norvégia büszkesége belehúzott, és így már ez a hely számít Európa legdrágább pontjának.

 8. 3/10

  Sydney, Ausztrália 

  Az ausztrál városok mozogtak legtöbbet a tavalyi évhez képest. Sydney Melbourne-höz hasonlóan négy pozíciót javítva teljesített, így a két legnagyobb ausztrál város meglepő módon igen előkelő helyen tanyázik.

 9. 2/10

  Oszaka, Japán

  Oszaka Japán második legnagyobb, egyben a világ második legdrágább városa is. Japán alaposan megdrágult egy év alatt, Oszaka például tavaly a harmadik volt ebben az összeállításban.

 10. 1/10

  Tokió, Japán

  Japán fővárosa a második helyről ugrott az elsőre, így visszaszerezte két évvel ezelőtt is tartott pozícióját. Az első két helyet tehát a távol-keleti ország metropoliszai birtokolják, aki oda készül, akár csak turistaként, az – ahogy a mondás tartja – vigyen magával sok pénzt, meg egy ezrest.

  Akik New Yorkot vagy éppen Los Angelest hiányolják a listáról, azoknak eláruljuk, hogy a két megapolisz holtversenyben a 27. helyen végzett. Észak-Amerikai város egyébként nem került be az első húszba.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.