Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A természet lélegzetelállító műalkotásaival sosem lehet betelni – most a világ tíz leghosszabb folyóját mutatjuk be, melyek sivatagokat szelnek át, közben nevet változtatnak, országhatárokat jelölnek ki, tízszeresükre szélesednek vagy épp színt váltanak: a bámulatos vízi metamorfózisok újra bebizonyítják, hogy az igazi csodákhoz nem kell Photoshop.

 1. 10/10


  Amur, Oroszország

  Nyugat-Mandzsúria hegyeiben ered a sötét, ijesztő, de mégis festői és bámulatos Amur, amely a világ tizedik leghosszabb folyója. A 4444 kilométer hosszú csermelyecske, mely mongol nevén (Kharamuren – cirill: Хар мөрөн) Fekete-folyót és kínai nevén Fekete Sárkány-folyót, oroszul szerelmet jelent, ráadásul a folyóban élő legelterjedtebb halfajt is így nevezték el (amur – cirill: Аму́р). A Silka és Arguny folyók összetalálkozásából duzzad fel, és kijelöli a kínai–orosz határt is. Bővizű, de nagyon ingadozó folyó: télen a legtöbb helyen hajózhatatlan, nyáron pedig a monszunesők hatására gyakran óriási károkozással árad.

 2. 9/10


  Kongó, Afrika

  4700 kilométeren, elképesztő kanyarokkal, magasságokkal, mélységekkel és vízesésekkel a világ kilencedik leghosszabb folyója a Kongó, kevésbé ismert régi nevén a Zaire. Tíz afrikai országot szel keresztül az egész hosszában hajózható hatalmas víztömeg, három lebilincselően szép vízesése van, és egyes szakaszai 230 méteres szurdokban folynak, így a világ legmélyebben sodró folyójáról beszélhetünk. Ezeken a mély területeken a Kongó élővilága egyedülálló: vannak olyan halfajok, amelyeknek csak döglött példányait fogják ki, mivel szegénykék a felszín felé úszva elpusztulnak keszon-betegségben.

 3. 8/10


  Paraná, Dél-Amerika

  Mint a tenger – ez a Paraná folyó nevének eredeti jelentése, mely 4880 kilométeres hosszával a világ nyolcadik legnagyobb folyója. A Paranaibe és a Rio Grande találkozásából keletkezik, és Paraguay, Brazília és Argentína határfolyója is. Útját káprázatos vízesések és zuhatagok jelzik, melyeket több helyen függőátjárókkal tettek elérhetővé turisták számára.

 4. 7/10


  Ob, Oroszország

  Hetedikként szintén egy orosz óriást üdvözölhetünk, az 5410 kilométeres Ob-folyót (az Irtisszel együtt), mely hosszú útját víztározók kísérik, sokszor több ágra szakad, majd megint találkozik, cikkcakkosan halad, és végül egy hatalmas ívvel elér nagyjából a sarkkörig, ahol a Kara-tengerbe ömlik. Az év nagy részében jég borítja, ezért hajózási szempontból nem túl praktikus, de látványnak annál lehengerlőbb.

 5. 6/10


  Sárga-folyó, Kína

  Észak-Kína fennsíkjairól hatalmas mennyiségű sárga löszt hoz magával a világ hatodik leghosszabb folyója, a színéről Sárga-folyónak keresztelt 5464 kilométeres, megszelídíthetetlen gyönyörűség. Az egyedülállóan varázslatos, magát gyakran újraalkotó, hömpölygő víztömeg ugyanis nagyon sok gondot okozott már különböző mederváltoztatásaival, és kiszámíthatatlan áradásai többször tragédiába torkolltak. 1887-ben például közel kétmillió ember vesztette életét benne, majd 1931-ben egy- és négymillió fő közt volt egy újabb áradás áldozatainak száma. A Sárga-folyó völgyét a civilizáció bölcsőjeként is számon tartják, ugyanis az első kínai államok is ott alakultak ki.

 6. 5/10


  Jenyiszej, Oroszország

  Oroszország folyói, egyesüljetek! felkiáltással a Jenyiszej hosszát háromféleképp is meghatározzák a belé ömlő több másik folyóval, így ha a Szelenge forrását tekintjük a Jenyiszej eredetének, akkor a világ ötödik leghosszabb versenyzője 5949 kilométer hosszúnak számít. Neve ó-kirgizül folyóanyát jelent, amire valószínűleg hatalmas vízbőségével szolgált rá. Elképesztően szép szibériai területeket szel keresztül amikor épp nincs befagyva, legyen az sziklás hegyvidék, ártéri fenyőerdő, rétek vagy erdős tundra – medre pedig akár tizenöt kilométeresre is kiszélesedik.

 7. 4/10


  Mississippi, Amerika

  Csaknem teljesen átszeli egész Amerikát észak–déli irányban a Missourival együtt 6275 kilométer hosszú Mississippi, mely a világ negyedik leghosszabb folyója. Állatvilága nagyon gazdag, aligátoroktól kezdve vidrákon át mosómedvéket, hódokat, nyérceket és még vagy ötvenféle emlőst, meg százötven fajta hüllőt, és kétéltűt találhatunk a folyónál – ha épp nem metropoliszokon halad át.

 8. 3/10


  Jangce, Kína

  „Aki még nem hajózott fel a Jangcén, az még nem látott semmit a világból” – tartja a kínai mondás a világ harmadik leghosszabb folyójáról. A 6300 kilométer hosszú Jangce ki is érdemli a költői jelzőket: az önmagában is bámulatosan szép folyó hihetetlenül festői vidékeket szel keresztül. A tibeti fennsíkról ered, megszámlálhatatlan kulturális és vallási kötődése van, szellemvárosok mellett halad el (Fengdu), áll-leesős szurdokokat képez (Három-szurdok), és szeret száznyolcvan fokos fordulatokat venni, meg egész alföldeket elárasztani, ha túl erős a monszun.

 9. 2/10

  Amazonas, Dél-Amerika

  Több víz folyik le rajta, mint a Níluson, a Jangcén és a Mississippin együttvéve, akár 48 kilométerre is kiszélesedik, nevét a környező esőerdőkben élő harcos nőkről kapta, és a világ folyami édesvízének egyötödét képezi, mi az? Természetesen az elképesztően nagy számokkal operáló Amazonas, mely 6400 kilométeres hosszával a ranglista második helyezettje. Az Amazonas leginkább esőerdejeiről híres, melyekben szintén rekordot hoz: a világ állatfajainak egyötöde ott található (vagy még több is, a tudósok ugyanis minden évben egyre több fajt fedeznek fel vízében és partjain), és a filmesek is szeretik veszélyes állatvilága miatt (elég csak a Gyilkos Anakonda B kategóriás sorozatra vagy az Indiana Jones-filmekre gondolnunk).

 10. 1/10

  Nílus, Afrika

  A leghosszabb folyó a történelmi jelentőségű, és tíz országot átszelő, 6650 kilométeres Nílus. A sivatagokon átvágó, lassú folyású víz már az ókortól despotikus módon uralta a helyiek életét, ugyanis az északi területek (Egyiptom, Szudán) elsődleges vízforrása, így az ősi egyiptomiak a Nílus áradásai miatt kezdtek először matekolni. Az életet jelentő folyó kategóriájának egyik legromantikusabb darabja, komplett turizmus épül rá, számos állatfaj róla kapta a nevét, biblikus és vallási kötődése mellett pedig forrását és pontos hosszát is misztikus köd lengi be, ugyanis a mai napig nincs az utóbbi kettőről pontos adat.

  (Képek: mapsoftheworld.com)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.