Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A mauritániai Nouadhibou partjainál háromszáz tengerjáró roncsa fekszik, így joggal érdemelte ki a világ legdrámaibb hangulatú hajótemetője címet.

Hogy került oda ennyi úszó vasdarab? Az 1980-as években a helyi közösség úgy döntött, hogy hajóroncsokat felvásárolni, azokat szétszedni, majd a használható alkatrészeket értékesíteni jó biznisz, így a part menti vizekben elkezdtek gyűlni a kisebb-nagyobb leselejtezett hajók. Napjainkra kb. háromszáz darab található, jó részük a tengerfenéken, amikhez hozzányúlni nem tudnak. Egyesek azt állítják, hogy a helyi halállománynak ez jót tett, mert mesterséges zátonyokként remek élőhelyet jelentenek nekik.

Az első hajó, ami ott rekedt – és valószínűleg a helyi üzletemberek onnan kapták az ihletet – a francia haditengerészet egy naszádja volt, amely az 1920-as években robbant le a part mentén.

A legnagyobb hajóroncs a United Malika; 120 méter hosszú, és 2003-ban adta meg magát. A 17 fős legénységet kimentették, a hajót pedig a nouadhiboui temetőbe vontatták.

Háromszáz rohadó hajótest természetesen nem tesz jót a környezetnek, ennek ellenére hiába született rengeteg terv a temető felszámolására, eddig egyik sem valósult meg.

(Forrás: Thrillist)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.