Középkori hadihajó, whiskymúzeum, kulturális gáztartály – Alig ismert európai célpontok tavaszra
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Néha még télies az idő, de már tervezhetjük a tavaszi/nyári utazásokat. Az alábbiakban öt ismert város kevésbé ismert látványosságát ajánljuk, olyanokat, amelyekért már önmagukban is érdemes ellátogatni ezekre a helyekre.

Jean Tinguely-múzeum, Bázel

A svájci, német, francia hármas határon fekvő Bázel némileg kiesik a magyar turisták csapásirányából, ami részben a magasnak tartott árak elriasztó erejével magyarázható. Elsősorban a februári hatalmas háromnapos karnevál, a Fasnacht idején célszerű felkeresni, de aki inkább kerülné a tömeget, bármelyik tavaszi hétvégén célba veheti. Szerencsére tavaly októbertől közvetlen fapados járat is indul Budapestről az EasyJet jóvoltából. De akár Zürichbe, akár Genfbe is érkezhetünk, a svájci vasúthálózatnak köszönhetően egy–másfél óra alatt mindkét városból kényelmesen Bázelbe vonatozhatunk.

A várost a múzeumok városának is tartják, közülük egy kevésbé ismertet ajánlunk az utazni vágyóknak: a Rajna partján, impozáns épületben kapott helyett a Jean Tinguely munkásságának szentelt múzeum. A festő és szobrász ugyan nem a város szülötte, de ott tanult, és élete végéig szorosan kötődött Bázelhez. A kezdetben szürrealista festő a negyvenes évek végén fordult a szobrászat felé, 1953-ban Tinguely Párizsba költözött, itt építette első absztrakt, térbeli mozgó metamechanikus szerkezeteit, amelyeket a néző hozhat mozgásba. A különböző talált anyagokból összeállított gépek mozgása nem logikus és egymást követő, hanem ötletszerű és egyidejű. A mozgó szobrok közül kiemelkedik az a szobányi méretű zenegép, amely minden pontján valamilyen ütő-, fúvós vagy billentyűs hangszer szólal meg a motorok segítségével, látszólag teljes összevisszaságban.

A múzeumon kívül a város több pontján láthatóak a művész szintén mozgó szökőkútjai, nem véletlenül a turisták kedvenc fotótémái.

Whisky-múzeum, Edinburgh

Skócia egyik leglátványosabb múzeuma, az Edinburgh-i Skót Whisky-örökség múzeuma. A belváros egyik régi épületében, közvetlenül a hatalmas vár közelében található kiállítás három szinten kap helyet, s whisky gyártásának történetét bemutató egyórás tárlatvezetés húszpercenként indul, nyolc nyelven igényelhető, a látássérültek számára Braille-írásos feliratokat is elhelyeztek a múzeumban.

Annak érdekében, hogy a kiállítást az apukákat elkísérő gyerekek is élvezzék, a különböző termeket whiskyhordóból kialakított kisvasúton járhatják be a látogatók. A múzeumhoz bár és ajándékbolt is tartozik, de ami a legfontosabb, a túra során kóstolót is kapunk. A felnőttek részére a legolcsóbb túrára 12,75 fontba, a gyerekeknek pedig 6,50 fontba kerül a belépő, utóbbiak természetesen nem kapnak kóstolót.

Gasometer, Bécs

Bécsbe leginkább vásárolni, esetleg süteményt enni, kávét inni jár a magyar, pedig az ismert múzeumokon és az irigyelt gyakorisággal cserélődő időszaki kiállításokon kívül remek kulturális kínálatot nyújt a császárváros egyik ismeretlen pontja, a Gasometer kulturális központ is.

Az épület tulajdonképpen négy hatalmas gáztartály, amely egykoron – a XIX. század utolsó éveitől – Bécs gázellátását biztosította. A gázgyár működésének csúcspontján 432 ezer köbméter gázt termelt, de miután a város átállt a földgázfogyasztásra, a gyárat 1985-ben végleg leállították. A hasznosításra több terv született, és a végleges verzióig filmforgatásra, kiállításokra és rave-partikra használták az épületeket. Végül aztán ingatlanfejlesztők kapták meg a négy hatalmas tartályt és lakásokat, irodákat, valamint egy kulturális központot álmodtak az épületekbe.

A Gasometer központ 2001-ben nyitotta meg kapuit, és azonnal bekapcsolódhatott a város vérkeringésébe, hiszen egy évvel korábban az U3-as metróvonalon átadták a Gasometer megállót. Az irodákon, lakásokon, boltokon és mozin kívül kulturális központ is létesült itt, ahol az év szinte minden napján koncertek és táncelőadások várják a vendégeket. A látogatók mind a négy épületet bejárhatják.

Ha autóval érkeznénk, az épület alatt parkolóházat alakítottak ki, de egy bécsi hétvégét érdemes vonattal is beiktatni. Az oda-vissza jegy 25 euróba kerül a Railjet járatokra, néhány euró ráfizetéssel pedig kétnapos bécsi bérletet is vásárolhatunk akár online is.

Procida-szigete, Olaszország

Nápoly környékének elsőszámú tengeri látnivalója Capri-szigete, ami természetesen szép és látványos, de ennek megfelelően rendszerint hemzsegnek a turisták arrafelé. A nápolyiak sokkal jobban szeretik a várostól félórányi hajóútra lévő Procida parányi szigetét.

A sziget legfőbb vonzereje, hogy míg Nápolyban nem lehet fürdeni a tengerben, Procidán igen. A sziget egyébként gyalogosan is bejárható, hangulatos szűk utcák, parányi terek, meghitt éttermek és kávézók várják az odalátogatót. A szigeten nincs sok kötelező látnivaló, néhány templomot és egy XII. századi nemesi palotát érdemes felkeresni a szintén látványos kikötő mellett, ha mindenképpen ilyen élményekre vágyunk. A szigethez kapcsolódik az aprócska Vivara szigete is, amely természetvédelmi terület.

Vasamuseet, Stockholm

1628-ban egy feldíszített hadihajó hagyta el Stockholm kikötőjét, de balszerencséjére már a mindenki által várva várt első útján elsüllyedt. Háromszáz évvel később, 1961-ben aztán helyi halászok véletlenül felfedezték a roncsot, amit hosszas előkészületek után kiemeltek a hullámsírból. A felújításnak köszönhetően ma ez az egyetlen épségben megmaradt XVII. századi hadihajó a világon, amelyet teljes egészében múzeummá alakítottak.

A múzeum kialakítása lehetővé teszi a látogató számára, hogy hat különböző szintről nyerjen betekintést a hajó belsejébe. A múzeumban diavetítésekkel, filmekkel és eredeti használati tárgyakat felvonultató kiállítással mutatják be a hajó és a kor történetét, mindezt tíz különböző nyelven. A belépőjegyért a felnőtteknek 130, diákoknak 100 koronát kell fizetni, 18 éves korig a belépés ingyenes. A múzeum április 30-ig felújítási munkálatok miatt zárva tart.

(Fotó: Europress/AFP)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.