Belchite, a faun labirintusa – Szellemvárosok X.
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Akárcsak Guernica, a Zaragoza tartományban található Belchite is a spanyol polgárháború (1936–1939) emlékműve, de a Picasso által is megörökített Guernicával szemben ezt a várost nem Franco katonái, hanem a köztársaságiak bombázták le, amikor 1937 augusztusának utolsó és szeptemberének első hetében az Aragóniát megszálló Franco ellen vonultak. Számbeli fölényük ellenére csak tíz kilométert tudtak előrenyomulni, mialatt a belchitei csata heves harcaiban teljesen elpusztult a középkori város, amely ma is úgy áll, ahogy akkor maradt.

Belchite Aragónia egyik legszárazabb vidékén fekszik, körülvéve kisebb dombokkal, nem messze a Pireneusok lábától. A XII. század elején I. Harcos Alfonz (10731134) Aragónia és Navarra királya alapított is lovagi testvériséget a határ védelmére a muzulmánok ellen. A város évezredes véres története a spanyol történelem tükre: 1809 júniusában a félszigeti háborúban (18081814) Napóleon csapatai Suchet vezetésével verték meg ott a spanyolokat.

Valóság és fantázia

A gyönyörű romokat persze a filmipar is felfedezte magának. Terry Gilliam részben ott forgatta 1988-as filmjét, a Münchausen báró kalandjait. Azóta több film forgatási helyszínéül is szolgált a romterület, például a mexikói rendező, Guillermo del Toro 2005-ben ott forgatta polgárháborús fantasyjét a  többek között a legjobb fényképezésre is Oscar-díjat kapott  A faun labirintusá-t. A város igen jelentős kerületi központtá vált a középkor óta. Számos temploma és két kolostora is volt. Romjaikban is lenyűgözőek a többnyire a barokk építészet jegyeit mutató épületek, a XVIII. századi városkapu maradványai, a Münchausen báró kalandjaiban is feltűnő Szent Ágoston templom és kolostor, Belchite kontúrját meghatározó, szintén a században épült Szent Rafael kolostor, amelynek templomtornya viszonylagos épségben ma is áll, vagy a XV. századi alapokra épült tours-i Szent Márton templom.

Az új Belchite

1939-ben az elpusztult város mellett a Hitler és Mussolini támogatta Franco új települést építtetett (Belchite Nuevo) zömében köztársasági foglyokkal, míg a romvárost meghagyta a háború emlékének. A város mellett koncentrációs tábor is létesült, amely 1940 és 1945 között működött, ezer fogoly raboskodott benne a második világháború alatt. 1964-ben az utolsó lakók is elhagyták a régi Belchite romjait, és áttelepültek az új városba. Ma évente mintegy tízezer turista keresi fel a romjaiban is megható várost. Az omlásveszélyes területek ugyan el vannak zárva, de a város nagy részét a turisták szabadon látogathatják.

Tovább a:
Legfrissebb Player-cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A többi szellemvároshoz

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.