Egy ezeréves filmdíszlet, amit már te is rengetegszer láttál
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Gladiátor, Perzsia hercege, Trónok harca, Múmia és még egy tucat film  te talán a jól elkészített CGI-nek köszönhetően nem vetted észre, de ezekben a filmekben volt egy közös pont: mindegyik a marokkói Aït Benhaddouban forgott. Pedig a XII. században épült, vagyis majdnem ezeréves falut eredetileg a legkevésbé sem azért építették, hogy a filmeseknek legyen hol forgatniuk.

A jellegzetes, négy tornyú kaszbákkal megerősített kszár, azaz erődített falu eredeti funkciója ugyanis az volt, hogy a sivatag határán felügyelje a Marrakeshbe tartó karavánútvonalat.

Bár Marokkóban több hasonló kszár is található, az Ouarzazate-tól harminc kilométerre fekvő erődítmény teljesen egyedülálló a maga nemében. Nem véletlen, hogy 1987 óta az UNESCO Világörökség része.

Aït Benhaddou lakossága egyébként ma már többnyire az Ounila-folyó másik partján található új faluban él, a világörökségi helyszínt többnyire csak árusok  és persze a folyamatosan özönlő turisták  népesítik be. Állandó lakossága mindösszesen nyolc családból áll.

Az erődítmény kilátásai éppen emiatt nem túl rózsásak, hiszen állandó lakosság híján nincsen, aki renoválja az épületeket. Márpedig az ősrégi, vályogból épült épületekben akár egy hevesebb zivatar is képes károkat tenni.

A Trónok harca rajongók már biztosan javában gondolkodnak rajta, vajon melyik helyszínt mintázták a sorozatban a középkori városról. Erre nem is olyan könnyű rájönni, hiszen Yunkai a rengeteg számítógépes-animáció miatt csak távolról emlékeztet Aït Benhaddoura.

Az említett blockbustereken kívül egyébként itt forgott többek között a Bábel, a Mennyei királyság, a Nagy Sándor, A názáreti Jézus és az 1981-es Időbanditák is. A helyszín annyira népszerű a filmesek körében, hogy egy komplett filmstúdiót képes egymagában eltartani.

(A cikk egy Fujitsu Lifebook U574-en készült, amelyet a MySofttól kaptunk.)

(A képeket egy Sony a6000 géppel készítettük.)

Kövesd a Player Worldwide-ot a Facebookon vagy a Playeren, és a legfrissebb cikkek házhoz jönnek.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.