Elég hihetetlen, hogyan néz ki egy piknik az Antarktiszon
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mínusz 70°C fokban nincs sok esélyed összedobni egy rántottát.

Cyprien Verseux gleccserkutató és asztrobiológus, aki a világ egyik legtávolabbi kutatóállomásán, az Antarktiszon található Concordia állomáson dolgozik. Az érdekesség, hogy a Földtől 400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomás is közelebb van az emberi civilizációhoz, mint ez az állomás, amely a jeges és barátságtalan kontinens mélyén bújik meg.

Amikor Cyprien épp nem mintákat gyűjt és nem az őskor különböző klímaviszonyait tanulmányozza a kifúrt jégmintákból, akkor blogot vezet, amelyen szívesen számol be a brutális környezeti viszonyokról.

Cyprien és egy maroknyi tudós egyedül élnek a bázison, egy olyan fagyos vidéken, ahol még a baktériumok sem képesek túlélni. A Bored Pandának elmondta, hogy a bázist az év kilenc hónapján nem lehet elhagyni és megközelíteni sem – az időjárás miatt.

Az oxigénhiány és a csupasz, sivatagra emlékeztető táj miatta a tudósok gyakran érzik úgy, hogy egy másik bolygóra csöppentek.

Ez a világ leghidegebb helye, ahol akár -80°C fok is előfordulhat télen. Három hónapig nem is láttuk a napot, augusztusban láttuk újra. A levegő szélsőségesen száraz és alacsony az oxigéntartalma – mondta Cyprien.

Bár roppant barátságtalan vidék, a Concordia nagyon vonzó olyan tudósoknak, akik asztronómiával, élettannal, gleccserkutatással és földtannal foglalkoznak.

Cyprien és társainak munkája azért fontos, mert azt vizsgálják, hogyan változott az éghajlat az elmúlt évezredekben, ez pedig segíthet megérteni, mi várhat az emberiségre a jövőben.

Szabadidejében Cyprien úgy döntött, hogy kimegy a szabadba piknikezni és demonstrálja, milyen főzni a szabad ég alatt az Antarktiszon. természetesen mindez csak játék volt, de hatásosan mutatják be, hogy milyen elképesztően hideg viszonyok uralkodnak arrafelé.

Így néz ki például a rántottakészítés. A tojás szinte le sem ér a serpenyőig és már keményre fagy.

Akkor is bajban lennél, ha egy kis tésztát szeretnél befalni odakint.

Mézes kenyeret szeretnél? Tessék!

A Nutella is megadja magát ebben a hidegben.

Megnézzük újra ezt a képgalériát, amikor elkezdenénk panaszkodni, milyen hideg a tél mifelénk!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.