Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Pedig mehetnék, Ukrajna tárt karokkal vár.

Csernobilt meg kell mutatnunk a világnak: tudósoknak, ökológusoknak, történészeknek, turistáknak. Sajnos, a tiltott zóna jelenleg a korrupció jelképe. A rendvédelmi szervek kenőpénzt szednek a turistáktól, illegálisan szállítanak ki onnan fémhulladékot, illetve használják fel természeti erőforrásait” – mondta Volodomir Zelenszkij, az ország új elnöke a felrobbant négyes reaktorblokkja fölött másfél milliárd euróból épült új szarkofág ünnepélyes üzembe helyezésén.

Szóval mehetnék, az eddig ad hoc jellegű, csúszópénzekkel megkent biztonsági őrökkel jellemzett pripjatyi túrákat hivatalos keretek közé terelik. Mondhatnám úgy is, Ukrajna előre menekül, és bevételeket próbál generálni az állam számára, közben javítani igyekszik nem túl jó imidzsén.

Zelenszkij azt ígérte, többé nem lesz hosszas sorban állás a zóna határában lévő ellenőrzőpontnál, sem "a belépés váratlan megtagadása, amiről az ember csak érkezésekor értesül". Kijelentette, hogy nem lesz többé tiltott a videofelvételek készítése, és "egyéb hasonló ostobaságok sem".

Az új keletű érdeklődés oka az HBO fantasztikus sorozata, amit lenyűgözőnek találtam, nyilván sokan mások is, ezért indult meg turisták és influenszerek hada az egykori atomkatasztrófa helyszínére.

Szóval Csernobil most nagyon „trending” kulcsszó a közösségi médiában, én mégsem mennék oda soha.

Ennek oka, hogy a katasztrófaturizmussal amúgy is ambivalens a viszonyom, és nem biztos, hogy szívesen bámészkodom, fotózok, turistásokodom ott, ahol ezrek szenvedtek és haltak meg. A másik egyfajta személyes érintettség. Tízéves voltam, amikor Csernobil megtörtént, és a velem egykorúakkal és idősebbekkel a sorozat kapcsán többször is szóba került, hogy a mai napig fogalmunk sincs róla, hogy mi kaptunk-e a levegőbe került sugárzó anyagokból.

Ha igen, mennyit.

Ezt az örök bizonytalanságot az akkori szovjet vezetésnek és itteni elvtársaiknak köszönhetjük, szóval Csernobil nekem és sokaknak annak a szimbóluma is, hogy mennyire ki voltunk szolgáltatva az akkori hatalomnak.

Bár Volodomir Zelenszkijnek és az új Ukrajnának a Szovjetunióhoz kevés köze van, és a szándékiakat sem vonom kétségbe, nekem nincs és nem is lesz gyomrom egy csernobili kiránduláshoz.

Te mennél?

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.