Koppenhága, a legcoolabb skandináv főváros
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Közeledik a nyár vége és aztán jön az ősz eleje is. Ezt a nagy igazságot minden évben megfigyelhetjük, de ami utazás szempontjából a legérdekesebb ilyenkor, hogy a hosszabb nyaralások helyébe belépnek a kétnapos, meghosszabbított hétvégés városlátogatós kirándulások. Párosban a városban rovatunk most egy olyan várost ajánlunk, amit egy igazi utazó nem hagyhat ki. Dánia és azon belül Koppenhága az úti cél, ahol a kora ősz gyönyörű, a bicikli ingyen van, a tengerpart adott, a kultúra ezerrel dübörög és ahonnan Svédország csak félórányira található.

Odajutni olcsó és egyszerű

Ez utóbbinak mi is hasznát vesszük, hiszen a dán fővárosba ugyan ki lehet jutni kocsival és vonattal is, de amikor az ember csak néhány napra megy, akkor jobban teszi, ha repülőre ül. Márpedig Budapestről Koppenhágába a legolcsóbb repjegy - amit októberre találtunk - 50 ezer forint volt két fő részére, ami ugyan nem olyan sok, de tudunk ennél még jobbat is. Méghozzá, ha mondjuk nem Koppenhága a cél, hanem Malmö. A két város már majdhogynem teljesen összeépült, köszönhetően az Öresund hídnak, így megéri inkább Svédország déli központjába utaznunk. Ide a Wizzair adja a legolcsóbb jegyeket: két fő esetén már szeptemberre is találtunk húszezer forintos tikettet. Malmőből aztán már csak 35 perc vonatozás és a Koppenhágában találjuk magunkat. Ennek ára 105 svéd korona, ami a cikk írásakor lévő árfolyamon 3675 Ft/fő. Választhatjuk még a Ryanair Billundba tartó járatát is, amire 19 ezer forintért találtunk két helyet oda-vissza, igaz innen három és fél óra az út és 13680 Ft (mai árfolyamon) fejenként, viszont ebben a városban található a hatalmas LEGOland.

A kultúra fellegvára

De mi most érkezzünk meg inkább Koppenhágába és vessük is bele gyorsan magunkat a városnézésbe. Aki csak pár napra érkezik ide, annak viszonylag szoros tempót kell tartania, ha mindent szeretne látni, mivel ebben a városban dübörög az élet. Ha csak a múzeumok, galériák számát nézzük, már akkor is bajba kerülünk, ha valaki pedig szereti a skandináv, modern gondolkodást és művészetet, annak aztán nagyon fel kell kötnie a gatyáját. Nekik kihagyhatatlan a Louisiana Múzeum, vagyis a modern művészetek múzeuma, ahol a sok egyéb tárlat mellett október 21-ig megtekinthető egy „Északi Építészek” című kiállítás is. Akik még a nyáron tiszteletüket teszik a városban, azok látogassanak el az Ofelia Beachre, ahol hatalmas homokvár kiállítás van, egészen szeptember 1-ig. Persze azok se essenek kétségbe, akik a tradicionális építészetet, múzeumokat, tárlatokat kedvelik, ezekből is bőven akad a dán fővárosban, elég csak a Parlamentre (Christiansborg Palace), a Városházára, a királyi család egyéb épületeire, vagy a különböző palotákra gondolni. Igazi különlegesség egyébként a várost nézve, ahogy a szecessziós, a rokokó, és egyéb régebbi stílusú épületek és a modern kor hight tech dolgai micsoda szimbiózisban élnek egymással.

A vidámság adott

Persze azért nem csak kultúra van, hanem akad itt kikapcsolódási lehetőség is bőven: fél-fél napot nyugodtan rászánhatunk az Andersen szobortól nem messze eső Tivolira (vidámpark) és ellátogathatunk a Zoo-ba (állatkert) is. Akit pedig valami igazán különleges érdekel, annak szintén kötelező tiszteletét tennie az 1971-ben alapított független és önálló Christianiában, ami egy amolyan hippi kommuna-féleség, néhol anarchista felhangokkal. Egy külön kis állam a városban. Számunkra leghíresebb fő termékeik talán a kerékpárjaik, ezeket is érdemes közelről megtekinteni, ha már itt járunk.

Bringával a városban

Ha már itt tartunk, Koppenhágának ugyan van két metróvonala és a busz közlekedése sem rossz, annyit azonban érdemes tudni, hogy ebben a városban, akár meleg van, akár hideg, akár esik, akár fúj, a legjobb közlekedési eszköz a kerékpár. Ha csak pár napra érkezünk, akkor szerintünk nem is nagyon érdemes semmilyen egyéb eszközt használni – na, jó, azért a vízibuszt ki kell próbálni, annak még van egy külön spéci hangulata. A bringához jutás amúgy elég egyszerű feladat, mindössze meg kell keresnünk a városban annak a 110 parkolónak az egyikét, ahol 20 korona ellenében elvihetünk egy City Bike-ot. Amikor pedig befejeztük az aznapi tekerést, lerakjuk a cangát és a 20 koronát vissza is kapjuk. Pont, mint a bevásárló kocsiknál. Persze, ha nem elégszünk meg ezzel, akkor befizethetünk bringás városnézésekre is, kinek milyen a vérmérséklete.

Gourmandok előnyben

A nagy tekerések közben azért természetesen megéhezik az ember és most megint van egy jó hírünk. Koppenhága jelenkori népszerűségét a kulturális élet, az építészet mellett nagyban köszönheti jobbnál jobb éttermeinek, séfjeinek, szóval ha valami különlegesre vágyunk, akkor nagyon jó helyen járunk. A dán fővárosban jelenleg 13 Michelin-csillagos étterem található, melyek közül a kritikusok szerint a legjobb, a kétcsillagos Noma. A különleges halételek rajongóinak a Krogs Fiskerestaurant nevű helyet ajánljuk, a halat is nélkülöző vegáknak pedig szintén számos lehetőségük van, hogy teletömjék üres gyomrukat. Ne feledkezzünk meg a desszertről sem! A dánok híresen édesszájú népek, így aztán édességek és fagylaltok tekintetében is bőséges választék áll majd rendelkezésünkre, csak győzzük szusszal. Itt kell megemlítünk egy újabb kihagyhatatlan helyszínt, a Nyhavn névre hallgató régi hajókkal (is) díszített kikötőt, ahol az egymás mellett sorakozó színes házak mindegyikében jobbnál jobb helyeket találhatunk, de ha nincs kedvünk beülni egyikbe se, az se gond: a saját magunk által hozott pár üveg sör kíséretében is nyugodtan leülhetünk a pezsgő csatorna partjára és figyelhetjük a nyüzsgést, az utcai zenészeket, mutatványosokat.

Éjszaka is van élet, de még milyen

A Nyhavnon természetesen éjszaka is zajlik az élet, de aki esetleg máshol szeretne mulatni, azoknak tudjuk ajánlani 900 négyzetméteres, 13 méter hosszú bárpulttal rendelkező nagyon cool KB3 nevű helyet, ahol péntekenként és szombatonként csöppenhetünk bele hatalmas bulikba (érdemes a honlapon bejelentkezni a vendéglistára, ha biztosan be akarunk jutni), de akár választhatjuk az innen nem messze eső Bakken nevű helyet is, ahol akár még egy koncertbe is könnyedén belefuthatunk, és ahol szintén meglepően nyitott emberekkel tud összehozni minket a sors. A komolyabbnak tűnő, ám mégis laza szórakozásra vágyóknak pedig egyértelműen egy igazi északi jazzkocsmában a helyük, mondjuk a Jazzhouseban.

Álom, álom édes álom

Végezetül néhány szó a szállás lehetőségekről, mert azért valahol aludni is kell mindeközben. Természetesen itt is találunk hosteleket, bár közel sem annyit, mint amennyi mondjuk Budapesten van, de a legolcsóbb megalvási lehetőség itt is ez. Két fő részére három éjszakára cirka 45000 forintba kerül a szállás például a Danhostel Copenhagen nevű helyen. Ugyanezt egy 3 csillagos szállóban (persze reggelivel) 80-120 ezer forint között kapjuk meg, apartmanok tekintetében hasonló az árfekvés, de akad kivétel is. A CPH-Apartmentben például 88000 forintért kaphatunk négy személyes apartmant, szóval páros párosoknak kimondottan ajánlott.

Időpont-egyeztetés, repjegyfoglalás és irány Koppenhága!

Még több remek romantikus úticél a Párosban a városban sorozatunkban! Csekkold őket!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.