Krakkó a legjobb város egy hosszú hétvégére, de Budapest is jó helyen végzett
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Budapest pedig Amszterdammal került holtversenybe egy angol közvéleménykutatáson.

Angliában minden évben elvégzik a Which? (Melyik?) névre hallgató közvéleménykutatást, amelyben a hosszú hétvégés vakáció kategóriában idén Krakkó végzett az első helyen.

A lengyel város harmadszor lett az első ebben a versenyszámban, vagyis mondhatjuk, hogy Angliában valósággal kultikus népszerűségnek örvend. Budapest Amszterdammal holtversenyben az ötödik lett a 43. országot felölelő kutatásban, azaz még az élmezőnyben van, csak a már említett lengyel város, Sevilla, Valencia és Berlin előzte meg.

Az utolsó a spanyol üdülőváros, Alicante lett.

4704 embert kérdeztek meg, akik kulturális látnivalókat, szállásokat, éttermeket, bevásárlást és az ár-érték arányt figyelembe véve hozták meg döntéseiket.

Krakkó volt az egyetlen város, ahol mind a 4704 ember maximális öt csillagot adott az ár-érték kategóriára.

Krakkó

Kérdés az, hogy jó-e egy ilyen listán az élmezőnyben, vagyis az élen szerepelni? A Budapestre érkező angol turisták főként fiatal felnőttek, és nem tartoznak abba a kategóriába, akiket minőségi turistáknak szokás nevezni. Nem költenek sokat, de azért szeretnének minél többet kapni – Budapest és valószínűleg Krakkó is főleg ezért vonzó sok brit fiatalnak.

Krakkó

A második és harmadik helyen spanyol városok találhatók, ami szintén nem meglepő, hiszen Spanyolország hosszú évtizedek óta kedvelt célpont Angliában, rengetegen választják nyaraló- sőt, lakóhelyül az olyan dél-spanyolországi városokat, mint Marbella, Malaga, Alicante, a Costa del Sol vagy a Costa Blanca kisvárosai. (Vannak városok, ahol az angolok többen vannak, mint a spanyolok…)

Berlin 88%-ot kapott a megszerezhető csillagokból, a megkérdezett a jó közlekedést és a sok látnivalót emelték ki.

Berlin

Az ötödik helyet megosztva kapta Budapest és Amszterdam. Utóbbinál a várost tagoló csatornákat és a jó közlekedést emelték ki (elektromos csónakok, kerékpárok, villamos), Budapestnél pedig – ahogyan arra már utaltunk – az olcsóságát.

A Duna által kettészelt magyar főváros az egyik legolcsóbb helyszín, ahol megszállhatunk – írták. Az átlagár szállodákban egy éjszakára 68 font (kb 25 ezer forint), és ezzel a szállásokra négy csillagot érdemelt ki. Egy turista azt ajánlotta, hogy érdemes kiváltani a három napos bérletet, és azzal bejárni a várost.

Párizs és Róma nem szerepeltek jól a listán, túl drágának találták őket a megkérdezettek, illetve sokan panaszkodtak a látványosságok körül észlelhető tömegekre.

A lista végén 72%-os eredménnyel Alicante végzett, ami pár kilométerre található az angolok egy kedvenc spanyol nyaralóhelyétől, Benidormtól.

Alicante

Rory Boland, a közvélenykutatás vezetője azt nyilatkozta, hogy a rengeteg látnivalóval kecsegtető Krakkóban egy tál pierogi és egy korsó sör kevesebb, mint 3500 forintba kerül, így nem csoda, hogy az élen végzett. Szerinte a lengyel város van olyan jó, mint Párizs, Amszterdam vagy egyéb klasszikus európai célpontok, ráadásul féláron.

Kérdés, hogy mennyire örülnek a helyiek a hozzájuk érkező, olcsó élményekre váró angol turistahadaknak.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.