Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha saját szemeddel szeretnéd látni, hogy hol forgatta Spielberg a legendás Cápa horrorját, vagy hol esett egymásnak Russell Crowe és a vad germán horda, esetleg megnéznéd, hogy melyik templomban akarta Gregory Peck leszúrni az ördög fiát, akkor a következő összeállítás segítségedre lesz ebben.

 1. 10/10

  Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

  Jordániába kell utaznod, ha fel szeretnéd fedezni azt a helyszínt, ahol Harrison Ford, azaz Indiana Jones megtalálta a Szent Grált, amiből a legenda szerint Jézus ivott az utolsó vacsorán. A film sztorija szerint, a kelyhet az utolsó kereszteslovag őrzi méghozzá Petra városában, mely a valóságban is egy létező romváros, és az egyik legnagyobb turisztikai látványosság Jordániában. A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont, egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A sziklába vájt gyönyörű vörös színbe öltözött ókori műemlék nagyjából háromórányi autóútra található a fővárostól, Ammantól. Viszont, ahogy a filmben is látható, az idelátogatóknak is teve vagy lóháton célszerű megtenni az utolsó pár kilométert, amíg a keskeny hasadékok között meg nem tekintik a mesebeli várost.

 2. 9/10

  Bourne-rejtély

  Matt Damon által nagyszerűen megformált Jason Bourne, a trilógia első részének végén Görögországba utazik, hogy újra találkozhasson Marie-vel, aki egy turistaövezetben robogókölcsönzőt vezet. A film végső jelenetének forgatása Mikonoszon, a Kükládok szigetcsoporthoz tartozó görögországi szigeten zajlott. Az éjszakai élete miatt felkapott turistaközpont egyik közkedvelt látnivalója a Kis-Velence sétány, mely közvetlenül a tengerre néző olaszos stílusú loggiák sorát takarja. Az idelátogatók és persze a helyiek szerint innen a legszebb a görög naplemente, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a kikötőre és a várost jelképező szélmalmokra.

 3. 8/10

  Terminátor 2: Az ítélet napja

  Dél-Kalifornia területén Los Angelesben található San Fernando völgy, ahol hosszú kilométereken keresztül húzódik a Bull Creek mellékfolyó árvízvédelmi csatornája. Itt üldözte egy kamionnal a T-1000-es halálosztó gépezet John Connort, és ide ugratott le hihetetlen módon Schwarzenegger egy Harley-Davidson Fat Boy nyergében. A kíváncsi turistáknak azonban különösen óvatosnak kell lennie, mivel a North Hills nevű kerületben tevékenykedik az egyik legnagyobb banda az USA-ban. Ezért csak nappal és nagyobb csoporttal érdemes szemügyre venni ezt a neves forgatási helyszínt.

 4. 7/10

  Léon, a profi

  Egy igazi kultfilm helyszínére látogathatsz el, ha New York-nak veszed az irányt. Oda, ahol Jean Reno a magányos olasz bérgyilkos szerepében egy 200 fős rendőri osztaggal veszi fel a harcot, hogy megmentse a fiatal Matildát, akit az elsőfilmes Natalie Portman személyesített meg. A jelenet külső helyszínéül az East Side-on található 97. utca 71-es számú háztömb szolgált. Viszont a benti akciódús végkifejletet nem itt, hanem a Hotel Chelsea-ban vették fel, a 23. utcában. Eme szállást adó patinás helyen - ami New York történelmével szorosan összefonódik - számtalan író, zenész és színész lakott már hosszabb ideig, többek között Bob Dylan, Charles Bukowski, Janis Joplin, és Leonard Cohen.

 5. 6/10

  Die Hard

  John McClane első fellépésére a Nakatomi Toronyházban került sor, amely természetesen egy létező irodaház. Viszont nem a filmben szereplő nevet viseli, és nem egy japán óriáscég tulajdonában van. Az épület Fox Plaza néven üzemel, melyben számos vállalat székhelye és megannyi különböző iroda található az Avenue of the Stars 2121 szám alatt Los Angelesben. A 150 méter magas toronyház rengeteg filmben szerepelt, többek között a Keanu Reeves fémjelezte Féktelenül nyitó jelenetében, és külső helyszínként látható volt a Halálos Fegyver második részében is. Ebben az épületben évekig tartott fent irodát az elnöklése után visszavonult Roland Reagan.

 6. 5/10

  Ómen

  Dél-nyugat Londonban, pontosabban Fulhamben található a Mindenszentek temploma, ahol az Ómen című legendás horrorfilmben az Antikrisztus nevelőapját, Thorn nagykövetet figyelmeztetni próbáló Brennan atyát egy villámhárító nyársalja fel. És ha már Londonban vagy, akkor a filmben látható másik jelentős helyszínt is megnézheted, ez pedig a Szent Péter templom, mely a Laleham Roadon található. A végső jelenetben itt akarta leszúrni a Gregory Peck által megformált főhős a nevelt gyermekét, az ördögtől való Damient.

 7. 4/10

  Gladiátor

  A film nyitójelenetét – amikor a rómaiak az utolsó véres csatát is megnyerik a barbár germánok ellen – Anglia dél-keleti részén fekvő Surrey megyében található Farnham város melletti erdőben forgatták. A kereskedelmi célból ültetett fenyőerdő és ezüst nyírfa nagy része magántulajdonban van, de itt található a helyi madárvédelmi egyesület természetvédelmi területe is. A Bourne Wood néven ismert hely már régóta a filmesek egyik kedvenc helyszíne, ahol nemcsak Russell Crowe hányta kardélre ellenfeleit, hanem itt rohangált Daniel Radcliffe a Harry Potter és a Félvér hercegben, Benicio Del Toro a Farkasemberben, és Robert Downey Jr. is itt menekül, majd harcol ellenfeleivel a Sherlock Holmes: Árnyjáték című filmben.

 8. 3/10

  Cápa

  A klasszikus Spielberg horrorfilm forgatási helyszínéül az Egyesült Államok észak-keleti részén fekvő Massachusetts államhoz tartozó Martha's Vineyard sziget adott otthont. A helyi lakosság száma 15.000 fő, de nyaranta a turistákkal együtt az itt tartózkodók elérhetik a 100.000 főt is. Az útikönyvek főleg a természetszeretőknek és a nyugodt pihenésre vágyóknak ajánlják a szigetet, ahonnan a 19. század végéig százszámra hajóztak ki a bálnavadászok. Az itt található házak és nyaralók értéke évről évre növekszik, mivel egyre több híresség választja ezt a szigetet csendes kikapcsolódása idejére otthonaként.

 9. 2/10

  A világ nem elég

  A James Bond mozifilmek 19. darabja, és Pierce Brosnan harmadik fellépése az angol világmegmentő MI6-os 007-es titkosügynök szerepében. A filmben látható a Vauxhall Cross, amely valóban a brit titkosszolgálat épülete, ahol mindennapos a kémkedés megakadályozása, és a terrorelhárítással kapcsolatos munkálatok. Az épület a Temze partján fekszik, amit ha testközelből nem is fedezhetsz fel, de egy sétahajózás alkalmával megcsodálhatsz. És, ha már a Temzén hajókázol, akkor a film elején látható látványos motorcsónakos üldözés helyszínén is végigcsoroghatsz.

 10. 1/10

  Hannibal

  Anthony Hopkins által zseniálisan megformált pszichopata gyilkos a történet szerint tíz évvel szökése után a Firenzében művészettörténészként dolgozik. A helyi nyomozócsoport egyik tagja, Pazzi felügyelő azonban felismeri az álnevet használó Hannibal Lectert, és elhatározza, hogy a busás hatalom reményében elfogja őt. Ám ahogy ilyenkor lenni szokott, a vadászból lesz végül a zsákmány. Hannibal felmetszi a felügyelő hasát, majd kilógatja a városháza díszerkélyéről. A helyszín a Palazzo Vecchio, Firenze történelmi központjának jeles épülete, mely 1298-ban épült, és ténylegesen napjainkban is ebben az épületben működik a firenzei városháza.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.