Olaszország hét napban - Kevés pénzből a legtöbb élmény
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Modern nomád rovatunkban ezentúl olyan világjáróknak ajánlunk úticélokat, - sőt, teljes programcsomagokat -, akik szeretik alacsonyan tartani a költségszámlájukat. A sorozat első célpontja Olaszország, amelyet – micsoda váratlan fordulat - észak-déli irányban fogunk átszelni.

A vonat az egyik legolcsóbb módja Olaszország bejárásának. Több előnye is van, az egyik az, hogy látjuk az országot, ami repülés esetében például nem feltétlenül elmondható, és egy fokkal izgalmasabb még az autópályáknál is. Vonatok minden közepes méretű, vagy alkalmanként annál is jóval kisebb városba eljutnak. Az alakuló gyorsvonat-hálózatnak köszönhetően elképesztő gyorsasággal eljuthatunk egyik nagyvárosból a másikba (a Milánó-Nápoly tengely összesen 6-7 óra), ha hosszabb útra vállalkozunk, például Szicíliába, vagy onnan vissza, akkor hálókocsis megoldással, éjszakai indulással tehetjük kényelmesebbé utazásunkat. A stoppolásnál nem olcsóbb, ez tény, de kiszámítható, biztonságos, gyors és tiszta. A trenitalia.com oldalon felárak nélkül foglalhatunk jegyet a járatokra.

Első nap: Milánó

Milánó jó kiindulópont, ugyanis Budapestről fapados járattal juthatunk el a lombard metropoliszba. Rengeteg hostel között válogathatunk, amelyek közül sok a város központjában helyezkedik el, így helyi járatra sem kell költeni.
Milánó kifejezetten drága város, de szerencsére itt is van egy csomó minden, amit ingyen lehet csinálni. A milánói Dóm, a Palazzo Reale, a helyi Aquarium, a Santa Maria delle Grazie és még egy tucatnyi templom ingyenesen látogathatók, de például péntek délután 2-től belépő nélkül lehet bejutni az olyan múzeumokba, mint a Természettudományi Múzeum, az Archeológiai Múzeum, vagy az olasz állam megszületésének szentelt Museo del Risorgimento. A Mercato Comunale piacok már magukban is látványosságok, ráadásul gazdaságos áron vásárolhatunk be finomságokat. Milánóban az egyszerű pizzériák is drágábbak, mint bárhol Olaszországban, inkább válasszunk olyan kis helyeket, ahol szeletenként árulják a kockára vágott pizzát (pizza al taglio.), de ha nem sajnáljuk egy kisebb összeget pékárukra, akkor ajánljuk a Playeren már megénekelt Il Princit. Egy apró tipp: a kávé pultnál fogyasztva Olaszországban olcsóbb, mint a teraszon, vagy asztalnál ülve.

Második nap: Firenze

Milánóból gyorsvonattal 1 óra 45 perc alatt Firenzében lehetünk. Ha személyt választunk, akkor foghatunk a költségeken, de így az út hossza akár 4 óra is lehet.
Firenze kétségkívül a világ egyik leggyönyörűbb városa, igaz, messze nem a legkényelmesebb: adjunk hálát a sorsnak, hogy nem autóval jöttünk! Múzeumokat fel lehet keresni, de maga a város a legtökéletesebb outdoor reneszánsz múzeum, kár minden zárt térben töltött percért! A Piazza della Singoria, a város leghíresebb tere ráadásul szobrokkal is tele van, szóval a drága múzeumok szinte feleslegessé is válnak. A Santa Maria della Fiore, a Ponte Vecchio természetesen szintén befektetés nélkül élvezhetők, és ott van a hangulatos San Lorenzo piac is. A város melletti dombon fekvő Piazza Michelangelóról fantasztikus, képeslapszerű kilátás nyílik a városra, ez szintén kihagyhatatlan, sőt kötelező és ingyenes program. Szintén egy eurócentbe sem kerül a Santa Maria Novella oldalában álló kápolna megtekintése, amelyben a 13. században egy patika és parfümkészítő műhely működött.

Relatíve jó áron ehetünk a Pugiban, ami egy apró pizzéria a belvárosban. A Trattoria La Mangatoria egy szintén szerény küllemű étterem, itt nagyjából 5 euróért már kapunk egy tésztás fogást, de akadnak egyéb tippjeink is.

Jön Róma! Nem hitted volna, hogy ennyi mindent lehet pénz nélkül csinálni Rómában? Kattints a tovább gombra!

Harmadik-negyedik nap: Róma

Mivel minden út Rómába vezet (Firenzéből például 95 perc alatt itt lehetünk gyorssal!), különösen Olaszországban, ezért a főváros egy modern nomád számára is kihagyhatatlan célpontnak számít. Hogy Róma mennyire nyílt város, az is bizonyítja, hogy csak a Colosseumot évente több mint 4 millió turista keresi fel. Ha éppen nem is vagyunk eleresztve anyagilag, akkor is bőven akad látnivaló. Ha Firenzét dicsértük a szabadtéri látványosságai miatt, akkor Róma esetében még fokoznunk is kell a pozitív jelzőket, ugyanis a Pantheon, a Vittoriano, az igazság szája szökőkút, a híres Trevi-kút, a Villa Borghese parkja mind ingyenesek. A Szent Péter Bazilika alsó szintje belépődíj nélkül látogatható. A Vatikán múzeum minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes, a Szent Lukács Akadémia múzeuma díjmentesen látogatható. Az ír Angel Tours minden este 7-től fél órás, ingyenes túrákat indít a Pantheon elől, a részvételhez nem kell mást tennünk, mint megkeresni az angyalmintás esernyőt tartó idegenvezetőt.

Szeptember 30-ig a 34. Estate Romana rendezvénysorozat keretében egy halom ingyenes filmvetítés, színpadi előadás és koncert tekinthető meg, érdemes csekkolni a honlapjukat. Egy szó mint száz: Rómában úgy is képtelenség unatkozni, hogy egy fillért sem költünk közben!
Mivel azt javasoljuk, hogy egy éjszakát mindenképpen tölts el az Örök Városban, ezért itt egy link pár hostelhez!

Ötödik nap: Nápoly

Rómából 70 perc alatt a Nápoly központjában fekvő pályaudvaron lehetünk, ami ugyan nem fénysebesség, de majdnem. Az egymilliós dél-olasz város fantasztikus hely, ráadásul összehasonlíthatatlanul olcsóbb, mint például Róma, Milánó vagy például Velence. Ennek ellenére nem árt tudni, hogy mi mindent lehet errefelé eurók szórása nélkül is élvezni! A történelmi óváros a legnépszerűbb látnivaló errefelé, de belépődíj nélkül látogatható a Zenetörténeti Múzeum, a Castel dell’Ovo, az emberi anatómia múzeuma, és a tengeri múzeum. Négy fal között tölteni az időt nem feltétlenül a legtanácsosabb errefelé, mivel egy nagyon hangulatos – igaz, alkalmanként nem a legtisztább, éjszaka pedig nem a legveszélytelenebb – városról beszélünk. Nápoly a pizza hazája, itt jó áron ehetünk igazi mesterműveket. Kötelező hely a Da Michele – ami mellékesen szerepelt az Ízek, imák, szerelmek című filmben is – egy kis sorbanállás előfordulhat, de a kiszolgálás gyors, a pizza pedig több mint mennyei.

Jön Amalfi és a világ egyik legszebb tengerparti régiója! Kattints a tovább gombra!


Hatodik nap: Amalfi

A legnagyobb királyság, ha Nápolyból hajóval közelítjük meg Amalfit, az egész út negyven perc (és kb. 15 euró), igaz, valószínűleg túl rövidnek fogjuk érezni, hiszen ez a világ egyik leggyönyörűbb partszakasza. (A hajós megoldás azért is ajánlott, mivel vonattal csak Pompei-ig juthatunk el.) Amalfi, Ischia, Capri vagy a milliomosok pénztárcájához szabott, de az elképesztően lélegzetelállító Positano mind remek választások. Strandoljunk, és igyunk limoncellót, ami a helyi citromokból készült édes és veszélyesen ártalmatlannak tűnő likőr. Ez a régió Olaszország egyik legfelkapottabb része, rengeteg a turista, és nincs túl sok olyan program az utcai barangoláson kívül, amiért ne kellene fizetni. Gyorsvonattal Nápolyig tudunk utazni, de szerencsére vannak közvetlen járatok Palermóig. Hálókocsis megoldást válasszunk (treno notte), így a Szicíliáig tartó utat végigaludhatjuk, és frissen ébredve indulhatunk majd neki a sziget fővárosának. Ha nem szeretnénk hálófülkés megoldásra költeni, akkor válthatunk jegyet hátradönthető ülésekre is, igaz, így minden esélyünk megvan, hogy úgy érkezzünk meg a célállomásra, mint egy origami. Villa San Giovanninál a vonatok felhajtanak egy kompra, és hajón teszik meg a 40 perces utat a messinai-szoroson keresztül - ez már önmagában egy különleges élmény: egyszerre hajózhatunk és vonatozhatunk.

Hetedik nap: Palermo

Az ingyenes programok itt nem igazán indítják be a fantáziát: marionett múzeum és botanikus kert, bár a város alatt húzódó katakomba rendszer felkeresése már izgalmasabbnak hangzik. A Vucciria, a Palazzo dei Normanni, a Santa Chiara templom és az óváros kötelező látnivalók és külön ajánljuk a családi tulajdonban lévő antik majolikagyűjteménynek otthont adó Stanze al Geniót. A hely szellemét leginkább helyi borokat iszogatva szívhatjuk magunkba, közben együnk is, ugyanis a jellegzetes szicíliai konyha több mint bombajó. Ne hagyjuk ki például a pasta alla normát, vagy az afrikai hatásokról árulkodó halas kuszkuszt, vagy az utcán is vásárolható arancinét, sfincionét vagy a cazzillit. Tengerparti városként a strandolás is opció, egy kis D vitamin gyűjtéssel felkészülhetünk a hazaútra.
A város környékén két repülőtér található: a Fontanarossa 7, míg a Falcone-Borsellino 31 km-re. Mindkét reptérre rendszeresen indulnak buszok a városközpontból.

Ha még több Olaszország érdekel, akkor vannak tippjeink, de ha egy madridi vagy stockholmi hosszúhétvége hozna lázba, akkor is tudunk segíteni!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.